Linköpings stift

Biskop Martin Modéus visiterar Vist Vårdnäs pastorat

Dela

På onsdag och torsdag, 6-7 november genomför biskop Martin Modéus en visitation av Vist och Vårdnäs församlingar söder om Linköping. Omvandlingen från landsbygd till förort samt "mänsklig gudstjänst" kommer att stå i förgrunden.

Elin Strömblad, kyrkoherde i Vist Vårdnäs pastorat.
Elin Strömblad, kyrkoherde i Vist Vårdnäs pastorat.

Traditionen med biskopsvisitationer är gammal och var tidigare framför allt ett sätt att utöva tillsyn. Biskopen kom ut i församlingarna för att kontrollera att räkenskaper var till belåtenhet, att det predikades ”rätt” och att kyrkliga föremål inte försvunnit.

Numera läggs stor vikt vid att stötta och inspirera, att hjälpa församlingen att sätta ord på sina glädjeämnen och utvecklingsmöjligheter.

"Pastoratet står i ett spännande skede just nu. Visitationen sammanfaller med att vi precis har formulerat fokusområden i arbetet med vår nya församlingsinstruktion. Vi är i en brytningstid där det gäller att hitta hur vi ska vara kyrka idag men framförallt i framtiden", säger pastoratets kyrkoherde Elin Strömblad.

Det är länge sedan en visitation ägde rum i Vist Vårdnäs, då under förre biskop Martin (Linds) tid. Nu är det alltså dags igen. Vad förväntar du dig?

"Visitationen kan med sina genomlysningar och de samtal som kommer att föras bidra med nya infallsvinklar och nya insikter i vårt arbete. Det är jätteroligt", säger Elin Strömblad.

Biskop Martin Modéus kommer att träffa medarbetare, förtroendevalda och andra församlingsbor. En del möten är i mindre sällskap, andra är offentliga. De sistnämnda är:

Onsdag 6 november 18.00
"Från landsbygd till förort”. Biskop Martin Modéus och företrädare för Vist Vårdnäs pastorat på plats. Vist församlingshem i Sturefors.

Onsdag 6 november 19.00
”Vad händer i Vist & Vårdnäs?” Maria Kromnow, översiktsplanerare på Linköpings kommun berättar om kommunens planer för området. Vist församlingshem i Sturefors.

Torsdag 7 november 18.00
”Mänsklig gudstjänst". Biskop Martin Modéus introducerar ett samtal kring gudstjänsterna i Vist och Vårdnäs.” Vårdnäs församlingshem.

Söndag 10 november 11.00
Visitationsmässa med församlingens kyrkokörer med efterföljande visitationsstämma & mingel. Vårdnäs kyrka.

Kontakt
Elin Strömblad, kyrkoherde i Vist Vårdnäs pastorat
013-540 25
elin.stromblad@svenskakyrkan.se


Läs mer om biskopsvisitation här

Kontakter

Bilder

Elin Strömblad, kyrkoherde i Vist Vårdnäs pastorat.
Elin Strömblad, kyrkoherde i Vist Vårdnäs pastorat.
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 100 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum