Linköpings stift

Biskop Martin på visitation i Söderköping S:t Annas församling

Dela

14-20 september blir det biskopsvisitation i Söderköping S:t Annas församling. Visitationen skulle ha ägt rum i mars men flyttades fram på grund av coronaepandemin. Nu genomförs visitationen - med nödvändiga begränsningar men med digital teknik som tillgängliggör både möten och mässa.

Biskop Martin Modéus Foto Daniel Lönnbäck
Biskop Martin Modéus Foto Daniel Lönnbäck

- Jag ser fram emot den här veckan, visitation är spännande att få vara med om. Förberedelserna får oss i församlingen att titta med nya glasögon på vad vi gör. När vi sedan får reflektioner från biskopen och hans medarbetare blir det till ytterligare hjälp för oss, säger kyrkoherden Ola Linderoth.

Under en visitation brukar flera av programpunkterna samla många människor, särskilt den avslutande mässan och visitationsstämman där biskop Martin Modéus sammanfattar sina intryck. Den här visitationen blir annorlunda.

- Allmänheten kan inte bjudas in på samma sätt. Fler än 50 personer får inte delta och vi tänker självklart på säkerheten för dem som är med. Därför blir biskopens samtal med våra förtroendevalda, där många är äldre, ett online-möte för flera av deltagarna.

Söndagens avslutande mässa i S.t Anna kyrka kommer direktsändas på församlingens hemsida. Visitationsstämman spelas in och läggs senare ut på hemsida och facebook. Digitala kanaler är inget nytt för församlingen.

- Sedan i våras har vi - vid sidan av den vanliga högmässan i S:t Laurentii kyrka - haft gudstjänst på nätet varje söndag. De har spelats in i förväg på olika platser i församlingen och har varit mycket uppskattade och haft mellan 2 000 och 3 000 visningar per gång. Hit har många nya hittat.

Också under visitationen görs en inspelning som senare läggs ut. Det är måndagskvällens föredrag då Martin Modéus pratar om bönen utifrån sin bok "Finna bönen som redan finns". Ett tema som passar väl in i vad församlingen vill fördjupa och utveckla.

- Bönen är central i det kristna livet. Vi vill att den ska få större betydelse, få fäste, särskilt på två områden. Dels i vårt barn- och ungdomsarbete, dels i vår omsorg om miljön och skapelsen, säger Ola Linderoth.

Frågor? Kontakta
Ola Linderoth, kyrkoherde i Söderköping S:t Anna församling
0121-358 01
ola.linderoth@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/soderkoping

Kort om biskopsvisitation
Dagens visitationer har inte mycket med gångna tiders biskopsbesök att göra. Då handlade de mest om kontroll. Predikades det ”rätt”? Var räkenskaperna i ordning? Det var obligatorisk närvaro, inte bara för prästerna utan också för allmänheten. Den som uteblev riskerade att få böter!
Numera kommer biskopen snarare för att inspirera än för att inspektera. Främjande, inte förhör är i fokus. Tillsammans med medarbetare från stiftskansliet i Linköping möter biskop Martin församlingsbor, anställda och förtroendevalda medarbetare.

Kontakter

Bilder

Biskop Martin Modéus Foto Daniel Lönnbäck
Biskop Martin Modéus Foto Daniel Lönnbäck
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 103 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum