Linköpings stift

Biskop Martin till Aneby – första visitationen på ett år

Dela

Torsdag 19 augusti påbörjar biskop Martin Modéus visitation i Aneby pastorat, en visitation med delvis nya inslag. Den avslutas i Lommaryds kyrka söndag 29 augusti.

Biskop Martin Modéus vill höra hur tankarna om kyrkan går i Aneby pastorat. Foto: Zandra Erikshed
Biskop Martin Modéus vill höra hur tankarna om kyrkan går i Aneby pastorat. Foto: Zandra Erikshed

Det har gått ett år sedan biskopen och hans medarbetare senast kunde göra visitation av församlingar i stiftet. Pandemin har inneburit flera framflyttade datum. Men nu är det alltså dags för Aneby, pastoratet på småländska höglandet som biskop Martin visiterade första gången 2013. Årets visitation bjuder på en nyhet, samtalsgrupper.

”När jag kommer vill jag gärna lyssna till vad människor i Aneby tänker – vad är riktigt viktigt i livet och vilken roll kan kyrkan ha för att tillsammans bygga ett hållbart samhälle? Det ska bli spännande att höra vad som kommer fram i de samtalsgrupper som pastoratet bjudit in till”, säger Martin Modéus.

Grupperna skulle egentligen kommit igång under våren men det omöjliggjordes av pandemin. Nu startar de istället i samband med visitationen. Senare i höst återvänder biskopen för att lyssna.

Under de fyra dagar visitationen pågår hinns mycket med. Visitationsteamet ska träffa medarbetare och förtroendevalda. Man ska träffa företrädare för andra samfund och för kommunen. Det blir inblickar i pastoratets hållbarhetsarbete, ungdomsarbete, m m.

En gedigen planering ligger bakom programmet, inte minst som det finns en pandemi att förhålla sig till.

”Vi har förberett ett program som vid behov kan ställas om så att visitationen ändå kan genomföras på ett tryggt sätt för att undvika risk för smittspridning”, säger Anett Olsen, kommunikatör i Aneby pastorat.

Tillfällen för media att närvara
Torsdag 19/8 11.30
Aneby församlingshem

Söndag 29/8 11.00
Visitationsmässa med biskopens tal och efterföljande frågestund i Lommaryds kyrka.

Frågor? Kontakta
Anett Olsen, kommunikatör i Aneby pastorat
0380-474 40, 072-537 75 23
anett.olsen@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/aneby

Kort om biskopsvisitation
Dagens visitationer har inte mycket med gångna tiders biskopsbesök att göra. Då handlade de mest om kontroll. Predikades det ”rätt”? Var räkenskaperna i ordning? Det var obligatorisk närvaro, inte bara för prästerna utan också för allmänheten. Den som uteblev riskerade att få böter! Numera kommer biskopen snarare för att inspirera än för att inspektera. Främjande, inte förhör är i fokus. Tillsammans med medarbetare från stiftskansliet i Linköping möter biskop Martin församlingsbor, anställda och förtroendevalda medarbetare.

Kontakter

Bilder

Biskop Martin Modéus vill höra hur tankarna om kyrkan går i Aneby pastorat. Foto: Zandra Erikshed
Biskop Martin Modéus vill höra hur tankarna om kyrkan går i Aneby pastorat. Foto: Zandra Erikshed
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Pilgrimsvandringen är i Malmö20.8.2021 08:41:24 CEST | Pressinbjudan

Idag är det tre år sedan Greta Tunberg började skolstrejka för klimatet. Runt om i Sverige uppmärksammas nu detta. Pilgrim's Walk for Future inbjuder press att närvara när vi möter upp Fridays for Futures skolstrejk utanför stadshuset, August Palms gata i Malmö kl. 12:30. Pilgrim's Walk for Future är Europas största klimatvandring. Den går från Vadstena till Glasgow. Idag vandrar vi vår sista etapp innan vi lämnar Sverige för att segla över till Dragör och fortsätta vandringen genom Europa. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

Europas största pilgrimsvandring passerar genom Skåne13.8.2021 14:56:48 CEST | Pressinbjudan

Pilgrimscentrum i Vadstena inbjuder press att närvara när Pilgrim's Walk for Future, Europas största klimatvandring, går genom Skåne och Danmark. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

Europas största vandring startar i Vadstena måndag 19 juli12.7.2021 11:53:59 CEST | Pressmeddelande

Pilgrimscentrum i Vadstena inbjuder press att närvara vid starten av klimatvandringen Pilgrim's Walk for Future som går från Vadstena ända fram till klimattoppmötet i Glasgow i november. Vandringen startar måndag 19 juli klockan 08.30 i Vadstena. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum