Linköpings stift

Biskop Martin viger fem diakoner och två präster

Dela

Söndag 20 juni tar Linköpings stift emot 2 präster och 5 diakoner som vigs till tjänst av biskop Martin Modéus i Linköpings domkyrka. Det är två vigningar, den första 10.00 och den andra 12.00. Båda kommer att direktsändas.

Vigningsmässa i Linköpings domkyrka sommaren 2019. Foto: Katarina Sandström Blyme
Vigningsmässa i Linköpings domkyrka sommaren 2019. Foto: Katarina Sandström Blyme

För präst- och diakonkandidaterna är detta den dag man längtat efter i många år. Det är inte en examenshögtid utan en gudstjänst då kandidaterna avger sina vigningslöften där de förklarar sig villiga att med Guds hjälp fullgöra sina livslånga uppdrag, stå fasta i kyrkans tro, följa kyrkans ordning samt i sina liv vittna om Guds kärlek.

- Det är en stor glädje för mig när människor vill gå in i kyrkans tjänst. Att se glädjen och tacksamheten hos dem, det är inspirerande, säger biskop Martin Modéus.

För den som känner sig kallad att bli präst eller diakon krävs en antagning med många olika moment, flera års utbildning samt praktisk erfarenhet innan den slutliga examen inför domkapitlet. I år hålls domkapitelexamen digitalt under fredagen, därefter är kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten.

För att kunna vigas till diakon krävs att man fått en diakontjänst, medan en präst först har en ettårig tjänst med titeln pastorsadjunkt och där man arbetar under handledning.

Diakoner

Loredana-Elena Pogar är 35 år bor i Bodafors. Hon är uppvuxen i Rumänien och har bott i Sverige sedan 2013. Hon har studerat socialt arbete, juridik och kommunikation. Hon har arbetat med barn och diakoni i Eksjö församling, där hon också ska tjänstgöra som diakon.

Ina Nord är 32 år och bor i Adelöv och kommer från Uråsa utanför Växjö. Ina har tidigare arbetat som sjuksköterska men de senaste åren har hon varit diakoniassistent i Tranås pastorat. Där ska hon nu tjänstgöra som diakon.

Kenneth Hjärling är 60 år och bor i Vadstena. Han kommer ursprungligen från Järfälla men är uppväxt i Godegård norr om Motala. Kenneth har tidigare arbetat som sjuksköterska och har bott och verkat i både Danmark och Norge. Nu ska han tjänstgöra som diakon i Ödeshögs församling.

Per Åkerström är 51 år och bor i Linköping. Han kommer ursprungligen från Karlsborg i Skara stift. Per är kyrkomusiker men också utbildad socialantropolog med medicinsk inriktning. Han ska tjänstgöra som diakon i Åkerbo församling där han sedan tidigare har en tjänst i huvudsak riktad mot unga/unga vuxna och samtalscentrum i Tallboda.

Linda Lagnestam bor i Vreta Kloster och kommer från Skara. Hon har arbetat som församlingspedagog och ska nu tjänstgöra som diakon i Linköpings domkyrkopastorat.

Präster

Simon Ragnar är 40 år, bor i Borensberg och kommer från Ljungsbro. Han har arbetat på Linköpings Stadsmission, på behandlingshem, som boendestödjare och i öppen social verksamhet. Nu ska han tjänstgöra som präst i Vreta klosters församling.

Istvan Attila Varro Nagy är 44 år och bor i Lönneberga. Istvan är svensk medborgare. Han kommer från Rumänien och har ungerska som modersmål. Han har en juristexamen och har arbetat som lärare på högstadiet. Nu ska han tjänstgöra som präst i Södra Vedbo pastorat.

VAR OCH NÄR
Söndag 20 juni
Linköpings domkyrka
10.00 och 12.00

Vigningen direktsänds på www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

KONTAKT
Emma Malmström, stiftsadjunkt rekrytering
013-24 26 34, emma.malmstrom@svenskakyrkan.se


På grund av pandemin kommer endast ett begränsat antal besökare kunna vara på plats i kyrkan.

Bilder på de vigda och från vigningsmässorna kommer att finnas tillgängliga under eftermiddagen. Kontakta Katarina Sandström Blyme vid intresse. 0705-18 21 29.

Bilder

Vigningsmässa i Linköpings domkyrka sommaren 2019. Foto: Katarina Sandström Blyme
Vigningsmässa i Linköpings domkyrka sommaren 2019. Foto: Katarina Sandström Blyme
Ladda ned bild
Vigning i Linköpings domkyrka sommaren 2015. Foto: Emanuel Eriksson
Vigning i Linköpings domkyrka sommaren 2015. Foto: Emanuel Eriksson
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Europas största vandring startar i Vadstena måndag 19 juli12.7.2021 11:53:59 CEST | Pressmeddelande

Pilgrimscentrum i Vadstena inbjuder press att närvara vid starten av klimatvandringen Pilgrim's Walk for Future som går från Vadstena ända fram till klimattoppmötet i Glasgow i november. Vandringen startar måndag 19 juli klockan 08.30 i Vadstena. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

Linköpings stift har fördelat 56,7 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag27.5.2021 13:55:05 CEST | Pressmeddelande

Av stiftets 282 kyrkor och kapell får 84 ta del av KAE/KUB-ersättningen detta år. Beräknad totalkostnad för de projekt som har beviljats ersättning uppgår till cirka 119,5 miljoner kronor. Församlingarnas egeninsats i dessa projekt beräknas alltså till cirka 62,8 miljoner kronor, men deras sammanlagda insatser är långt större än så, eftersom drift och löpande underhåll inte berättigar till ersättning. Många projekt genomförs också helt utan kyrkoantikvarisk ersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum