Linköpings stift

Biskop Martin visiterar Valdemarsviks-Ringarums pastorat

Dela

Första veckan i mars, 2-5 mars, kommer biskop Martin Modéus att visitera Valdemarsviks-Ringarums pastorat i östra Östergötland. Visitationen avslutas med visitationsmässa och stämma söndag 8 mars i Tryserums kyrka.

Biskop Martin Modéus ska visitera i stiftets östligaste del. Foto: Daniel Lönnbäck
Biskop Martin Modéus ska visitera i stiftets östligaste del. Foto: Daniel Lönnbäck

På senare år har Valdemarsviks-Ringarums pastorat fokuserat på sina sockenkyrkor: Valdemarsviks kyrka, Gryts kyrka, Tryserums kyrka, Östra Eds kyrka, Gusums kyrka och Ringarums kyrka.

- Tanken är att vi samlas runt den lokala kyrkan för bön och gemenskap och bygger församlingslivet utifrån de människor som samlas i socknen, säger Matilda Helg, pastoratets kyrkoherde.

Dagens biskopsvisitationer lägger stor vikt vid att stötta och inspirera. Under veckan blir det flera samlingar med anställda och förtroendevalda. I år görs i pastoratet en församlingsinstruktion, ett måldokument som beskriver vad Svenska kyrkan vill vara i Valdemarsviksområdet.

Ett av målen är ett "gemensamt ansvar att vara kyrka i samhället" vilket också blivit tema för visitationen. Temat ligger helt i linje med en av biskop Martins sju så kallade rörelser, den från brukare till bärare, det vill säga en rörelse mot att människor tar aktiv del i församlingslivet.

- Vi är redan en bra bit väg mot målet. Här finns en mångfald av församlingsliv tack vare alla människor som väljer att bära kyrkan och just ta ett gemensamt ansvar.

Biskop Martin kommer att hinna med mycket under dagarna i stiftets östligaste del, bland annat visning av S:t Olofs kapell, besök och andakt på äldreboendet Åldersro, intervju på närradiostationen Wix, stugmöte (gudstjänst i någons hem), soppluncher, besök hos hembygdsföreningen i Tryserum, kvällsmat på Gusums nya församlingshem och information om asylverksamheten.

- Biskop Martin får möjlighet att besöka alla socknar och träffa människor i olika åldrar och med olika bakgrund i gränsöverskridande möten. Vid så många programpunkter som möjligt vill vi erbjuda allmänheten att vara med, säger Matilda Helg.

Måndag 2 mars 12.00
Sopplunch i Gryts församlingshem. Andakt, soppa, frågestund och öppet samtal med biskop Martin.

Tisdag 3 mars 18.00
Kvällsmat med biskop Martin i Gusums församlingshem. Måltid, gemenskap och samtal.

Onsdag 4 mars 18.00
Kvällsmässa i Valdemarsviks kyrka följt av fika och föredrag med biskop Martin i församlingshemmet. Tema: Levande församlingar.

Torsdag 5 mars 10.00
Bibelsamtal i Valdemarsviks församlingshem.
18.30
Andrum i Ringarums kyrka med efterföljande kyrkfika och öppet samtal.

Söndag 8 mars 11.00
Festmässa och visitationsstämma i Tryserums kyrka. Där håller biskop Martin också ett tal där han sammanfattar sina intryck från visitationen, men också ger råd inför framtiden.

Frågor? Kontakta
Matilda Helg, kyrkoherde
0123-123 75, 070-6260259
matilda.helg@svenskakyrkan.se


https://www.svenskakyrkan.se/valdemarsvikringarum

Kontakter

Bilder

Biskop Martin Modéus ska visitera i stiftets östligaste del. Foto: Daniel Lönnbäck
Biskop Martin Modéus ska visitera i stiftets östligaste del. Foto: Daniel Lönnbäck
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum