Göteborgs stift

Biskop och människorättsjurist medverkar i Rätt till tro – en ljusmanifestation och böndag för konvertiter 16 januari

Dela
Biskop Susanne Rappmann och chefsjurist Ruth Nordström Skandinaviska Människorättsjuristerna medverkar i en ljusmanifestation och böndag för konvertiter i asylprocessen den 16 januari i Göteborg. Liknande manifestationer hålls runt om i landet på initiativ av Sveriges Kristna Råd, SKR.
Den 16 januari hålls en böndag och manifestation för konvertiter i asylprocessen på flera platser i landet, bl a i Göteborg.
Den 16 januari hålls en böndag och manifestation för konvertiter i asylprocessen på flera platser i landet, bl a i Göteborg.

Förra året hölls motsvarande manifestation och bön för konvertiter. Sedan dess har situationen för konvertiter i asylprocessen försämrats och därför uppmanar kyrkorna till fortsatt bön. 

Genom en förbönsgudstjänst och en ljusmanifestation vill Sveriges kristna råd SKR ge möjlighet för alla som vill, att vara med och uppmärksamma denna situation och stötta konvertiter och församlingar. Förbönsgudstjänst och ljusmanifestation för konvertiter i asylprocessen hålls i Stockholm, Göteborg och flera platser i landet den 16 januari.

– Manifestationen för konvertiter är en viktig markering för att uppmärksamma den svåra situation många befinner sig i, med en rättsosäker asylprocess. Jag och mina kollegor vid Skandinaviska Människorättsjuristerna företräder kristna konvertiter i ett stort antal ärenden står det klart att Migrationsverkets bedömning av genuin konversion ofta är bristfällig och rättsosäker. Det saknas expertkunskaper kring religion och konversion hos myndigheterna och bedömningarna brister i objektivitet. Detta strider mot riktlinjer från FN:s flyktingorgan UNHCR och internationell rätt om mänskliga rättigheter, säger Ruth Nordström, chefsjurist, Skandinaviska Människorättsjuristerna.

Sveriges kristna råd har ett omfattande arbete inom migration och integration. På senare år har frågan om konvertiter i asylprocessen blivit en allt större fråga. Utifrån kyrkornas uppdrag arbetar därför Sveriges kristna råd med frågan om konvertiter genom utbildningsinsatser, påverkansarbete och står i dialog med Migrationsverket och regeringen. Exempelvis lyfte kyrkoledarna fram denna fråga i ett möte med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i maj månad.

– Vi får fortfarande exempel på att Migrationsverket misstror personer som konverterat till kristen tro, trots att vi ser en genuin omvändelse, säger generalsekreterare Karin Wiborn, Sveriges kristna råd.

I manifestationen och förbönsgudstjänsten är fokus på konvertiternas situation och religionsfriheten, men vi ber för alla som lever på flykt.

Sveriges kristna råd har kontaktat Migrationsverkets ledning med önskan om ett nytt möte för att följa upp tidigare samtal om just situationen för konvertiter.

Program i Göteborg:
10.00, 12.00 och 14.00 Gemensam bön för konvertiter i Domkyrkan, som håller öppet hela dagen för bön och ljuständning.
17.00 Manifestation med tal och musik på Frälsningsarméns scen, Nordstan
17.30 Ljusvandring från Gustav Adolfs torg till Domkyrkan
18.00 Förbönsgudstjänst i Domkyrkan

Medverkande: 
Biskop Susanne Rappmann, Göteborgs stift
Chefsjurist Ruth Nordström, Skandinaviska Människorättsjuristerna
samt representanter för kyrkor och samfund i Göteborg

Arrangör:
Sveriges Kristna råd, Göteborgs Kristna råd, Göteborgs stift, Stadsmissionen och Räddningsmissionen

Kontakt:
Stiftsadjunkt Henrik Frykberg, 072-554 72 54, henrik.frykberg@svenskakyrkan.se  

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Den 16 januari hålls en böndag och manifestation för konvertiter i asylprocessen på flera platser i landet, bl a i Göteborg.
Den 16 januari hålls en böndag och manifestation för konvertiter i asylprocessen på flera platser i landet, bl a i Göteborg.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye