Göteborgs stift

Biskop Per Eckerdal lägger ned staven den 28 februari

Dela

Vid en gudstjänst i Göteborgs domkyrka den 28 februari 2018 kl 18.00 lägger biskop Per Eckerdal ned staven. Det innebär att han därmed avslutar sin tjänst som biskop i Göteborgs stift, ett uppdrag han haft sedan 2011.

Per Eckerdal har varit biskop i Göteborgs stift sedan 2011. När han nu lägger ned staven innebär det att han avslutar sin tjänst som biskop i stiftet och blir biskop emeritus, pensionär.

Per Eckerdal är född 1951 och uppvuxen i Göteborg. Han prästvigdes 1975 och har bland annat tjänstgjort som präst i Kortedala och Älvsåker/Tölö församlingar samt som stiftsadjunkt vid stiftskansliet i Göteborg. Under åren 1990-2008 var han direktor för Bräcke Diakoni. Han har också varit dess styrelseordförande. 1992 lade Per Eckerdal fram en avhandling inom ämnet kyrkovetenskap om Småkyrka i storstad, om småkyrkorörelsen i Göteborg.

Per Eckerdals valspråk som biskop är "Mitt ibland er", Johannes döparens ord om Jesus ur Johannesavangeliet.

Av tradition avslutar en biskop sin tjänst som biskop i stiftet genom att i en gudstjänst i domkyrkan lägga ned staven, den symboliska herdestaven, för nästa biskop att ta upp. Detta sker onsdagen den 28 februari kl 18.00. Gudstjänsten föregås av ett öppet hus i domkyrkans församlingshem Gustavigården.

Avgående biskopar målas av för porträtt. Porträttet av Per Eckerdal, i olja på duk, har målats av konstnären och porträttmålaren Björn Gidstam. Porträttet presenteras ofentligt vid Öppet hus den 28 februari.

Program 28 februari
Öppet hus med mingel med biskopsparet kl 15.00-17.00 i Gustavigården, Kyrkogatan 28 (mitt emot domkyrkan)
Mässa med stavnedläggning kl 18.00 i Göteborgs domkyrka

För information om eller bilder från stavnedläggningen, kontakta Torgny Lindén, 070-633 12 87

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum