Göteborgs stift

Biskop Susanne i samtal på årets Bokmässa

Dela

Svenska kyrkan erbjuder ett digert program med existentiellt perspektiv som filmas och kan ses av alla via Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play. Biskop Susanne medverkar i två författarsamtal på Se människan scenen, med Katarina von Bredow och Fanny Ambjörnson. Sammanlagt kommer ett 70-tal författare till Svenska kyrkans scen.

Biskop Susanne Rappmann är en återkommande samtalsledare vid författarsamtalen på Se människan scenen på Bokmässan. (Foto: Torgny Lindén, 2018)
Biskop Susanne Rappmann är en återkommande samtalsledare vid författarsamtalen på Se människan scenen på Bokmässan. (Foto: Torgny Lindén, 2018)

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet "Se människan". Årets bokmässa som äger rum 23-26 september och blir ett hybridevent med både digitala sändningar och fysiska arrangemang med publik på plats. 

Det blir i år ett sjuttiotal författarsamtal från Se människan scenen, där det kommer att finnas viss plats för sittande åhörare, men där förhoppningen också är att fortsätta nå ut digitalt till en stor publik med de samtal om litteratur och existentiella frågor som blivit Se människans kännemärke. Hela Se människans program finns tillgängligt kostnadsfritt på Youtube från 26 oktober.

På Svenska kyrkans scen möts runt 70 författare i samtal. Bland dem Stina Wirsén, Tareq Taylor, Susanna Alakoski och Jan Carlzon

Allt som inte syns                          

En oväntad och hemlig vänskap uppstår mellan Ester och Joel, mobbaren och den mobbade. Men i skolan, första året på högstadiet, eskalerar förföljelsen. Runt barnen finns en vuxenvärld som står handfallen. Vem av skolkamraterna vågar anförtro sig, bekänna eller skvallra? Hur kan trygga rum skapas? Och hur kan vuxenvärlden leva upp till sitt ansvar? Katarina von Bredow i ett samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Tid: Torsdag 23 september kl 15.00-15.20
Plats: Se människan scenen och digitalt
Medarrangör: Natur & Kultur

Om Nadja                

Kan man skriva en levnadsberättelse över någon som knappt kan kommunicera? Som inte kan tala och vars behov ständigt måste tolkas av andra? Fanny Ambjörnson vill försöka. Hon berättar om Nadja, sin gravt funktionsnedsatta syster, om familjen, om åldrande föräldrar vars dotter aldrig kommer att kunna klara sig själv. Kan man skriva en biografi om en människa som inte själv kan berätta? Vad är ett liv och vad gör det värt att leva? Fanny Ambjörnsson i ett samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift och teologie doktor.

Tid: Fredag 24 september kl 10.30-10.50
Plats: Se människan scenen och digitalt
Medarrangör: Norstedts                    

Kontakt: 
Mikael Ringlander, programansvarig, 070-518 19 95
Annica Starfalk, programansvarig, 070-627 83 13

Se hela programmet för Se människan på Svenska kyrkans webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/bokmassan/scenprogram 
(Här går det att se hela det programmet livesändas 23-26 september kl 9.15-17.50)

Läs mer om Svenska kyrkan på Bokmässan 2021
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/bokmassan

Utställningar i Göteborgs domkyrka

"Bildrikt talat" och "Desmond Tutu 90 år"

Under mässdagarna visas också två utställningar i Göteborgs domkyrka. Den sydafrikanske ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu och hans gärning lyfts fram, med anledning av hans 90-årsdag. Det blir också en fotoutställning med bilder av biskopen i Linköping, Martin Modéus, aktuell med boken "Bildrikt talat".

Vernissage onsdagen den 22 september kl 16.00-18.00 i Göteborgs domkyrka

Kontakt: Mikael Ringlander, projektledare, 070-518 19 95

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskop Susanne Rappmann är en återkommande samtalsledare vid författarsamtalen på Se människan scenen på Bokmässan. (Foto: Torgny Lindén, 2018)
Biskop Susanne Rappmann är en återkommande samtalsledare vid författarsamtalen på Se människan scenen på Bokmässan. (Foto: Torgny Lindén, 2018)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Kyrkovalet färdigräknat – 17,9 % röstade i Göteborgs stift7.10.2021 13:03:32 CEST | Pressmeddelande

Valdeltagandet i kyrkovalet i Göteborgs stift nådde inte upp till förra årets rekordnivå, men ligger ändå på en historiskt bra nivå. Flest gick till valurnorna i Ljungskile församling. I stiftsfullmäktige i Göteborgs stift finns från årsskiftet 13 nomineringsgrupper representerade i och med att Alternativ för Sverige och Himmel och Jord fått var sitt mandat i nyss genomförda kyrkoval.

Kyrkohandboken på minoritetsspråk uppmärksammas i Domkyrkan på Tacksägelsedagen5.10.2021 06:59:12 CEST | Pressmeddelande

Under 2020 och 2021 har kyrkohandboken på nationella minoritetsspråk tagits i bruk och det blir möjligt för medlemmar av språkliga minoriteter att fira gudstjänst på sitt hjärtas språk; på nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska, meänkieli och fyra romska dialekter. Söndagen den 10 oktober högtidlighålls denna historiska händelse i Göteborgs domkyrka. Medverkar i gudstjänsten gör biskop Susanne Rappmann och prästen Bo Claesson.

Bildrikt talat – biskop Martin Modéus ställer ut foton i Göteborgs domkyrka15.9.2021 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, är en hängiven amatörfotograf med ett särskilt intresse för natur och fåglar. I dagarna kommer hans bok ”Bildrikt talat” ut på Verbum förlag. Inför och under Bokmässan i Göteborg ställer han ut 14 av sina bilder i Göteborgs domkyrka. Samtidigt presenteras också fotoutställningen "Desmond Tutu 90 år" som sätter fokus på biskop Tutu´s engagemang och gärning.

Förtidsröstning i kyrkovalet har börjat, bl a i Nordstan i Göteborg, Torp i Uddevalla och ICA Maxi Flygstaden i Halmstad6.9.2021 08:12:00 CEST | Pressmeddelande

Med två veckor kvar till kyrkovalet den 19 september finns det nu möjlighet att förtidsrösta över hela landet. Bland annat håller röstningslokaler i Nordstan i Göteborg, ICA Maxi Flygstaden i Halmstad och på Köpcentret Torp i Uddevalla öppet för röstning och för de som har frågor om Svenska kyrkan. I det regionala valet till stiftsfullmäktige i Göteborgs stift ställer 13 nomineringsgrupper upp. De presenterar sig på Göteborgs stifts webbplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum