Göteborgs stift

Biskop Susanne viger två präster den 26 januari

Dela

Söndagen den 26 januari viger biskop Susanne Rappmann två kandidater till präster i Svenska kyrkan; Tobias Dannstedt för tjänst i Lindome församling och Johanna Wikberg för tjänst i Torslanda-Björlanda församling.

Biskop Susanne Rappmann viger två präster i Göteborgs domkyrka söndagen den 26 januari. Foto: Kristin Lidell
Biskop Susanne Rappmann viger två präster i Göteborgs domkyrka söndagen den 26 januari. Foto: Kristin Lidell

Den 26 januari, Tredje söndagen efter trettondedagen, får Göteborgs stift två nya präster då biskop Susanne Rappmann viger prästkandidaterna Tobias Dannstedt och Johanna Wikberg för tjänst i Svenska kyrkan

Vid vigningen i domkyrkan avlägger prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen, att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

De ny nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. 

Prästkandidaterna:

Tobias Dannstedt, Lindome, för tjänst i Lindome församling
tobias.dannstedt@svenskakyrkan.se 

Johanna Wikberg, Göteborg, för tjänst i Torslanda-Björlanda församling
johannawickberg@hotmail.com

Massmedia inbjuds att närvara vid prästvigningen söndagen den 26 januari kl 11.00 i Göteborgs domkyrka. 

För ytterligare information och foto från prästvigningen:
Torgny Lindén, pressekreterare, 070-633 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se


Så här presenterar kandidaterna sig: 

Tobias Dannstedt
Jag bor i Lindome tillsammans med Charlotte och vår yngsta dotter Tindra, våra stora döttrar bor och studerar i Lund. I vår hemförsamling i Lindome, kommer jag att ha min första tjänst som präst i Svenska kyrkan. En lång resa för att bli präst avslutas nu och en ny resa som präst tar sin början. Att vara präst är för mig att stå i församlingen tjänst. Förkunna evangeliet och förvalta sakramenten kommer vara min särskilda uppgift. Jag ser fram emot att få finnas till för möten och samtal om de stora och små existentiella frågorna. Jag ser med förväntan emot att få tjäna som präst i Svenska kyrkan. ”Mot det förgångna: Tack, till det kommande: ja!” (Vägmärken, Dag Hammarskjöld).

Johanna Wikberg 
Jag har mitt ursprung i Sundsvall. De senaste 10 åren har Göteborg varit mitt hem och jag bor nu i Högsbo med min fästmö Ellen. Det känns helt fantastiskt att alla år av studier är avklarade och att nu få gå in i tjänst i Svenska kyrkan! Allra mest ser jag fram emot att få möta människor i glädje och sorg i livets alla skeden och att få samtala om Gud, både vid fikabordet och i predikstolen. Som präst vill jag under adjunktsåret lära känna församlingen och stiftet och lyssna efter Guds närvaro i allt.

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskop Susanne Rappmann viger två präster i Göteborgs domkyrka söndagen den 26 januari. Foto: Kristin Lidell
Biskop Susanne Rappmann viger två präster i Göteborgs domkyrka söndagen den 26 januari. Foto: Kristin Lidell
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum