Göteborgs stift

Biskop Susanne viger två präster för tjänst i Svenska kyrkan

Dela

Söndagen den 24 januari viger biskop Susanne Rappmann två kandidater till präster för tjänst i Svenska kyrkan och Göteborgs stift. Med rådande pandemi-restriktioner, att max åtta deltagare får samlas, kommer ingen församling att vara närvarande vid gudstjänsten. Gudstjänsterna sänds därför digitalt.

Biskop Susanne Rappmann viger präster i Göteborgs domkyrka. Foto: Kristin Lidell
Biskop Susanne Rappmann viger präster i Göteborgs domkyrka. Foto: Kristin Lidell

I vanliga fall är prästvigningar stora händelser i Göteborgs stift, som ofta innebär en fullsatt domkyrka. Med de pandemi-restriktioner som nu råder, då som mest åtta deltagare får vara med, kommer det att bli en annorlunda vigning för de två kandidaterna Daniel Borssén och Georg Walser. En stor högtid är det icke desto mindre!

Fredagen före vigningshelgen genomgår kandidaterna prästexamen inför domkapitlet i Göteborg. Det är den sista delen i utbildningen till präst och därmed blir kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst som präster i Svenska kyrkan. 

Vid vigningen i domkyrkan avlägger prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Kandidaterna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

De nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänster i Svenska kyrkan.

Söndag 24 januari kl 11.00 Prästvigningsmässa i Göteborgs domkyrka
Prästkandidater: Daniel Borssén och Georg Walser

OBS! Då antalet deltagare får vara max åtta kan ytterligare gudstjänstdeltagare tyvärr inte delta i högtiden. 
Vigningsgudstjänsten livesänds på Domkyrkoförsamlingens Facebooksida
 
https://www.facebook.com/goteborgs.domkyrkoforsamling

Prästkandidater:

Daniel Borssén, Huddinge, för tjänst i Halmstad församling
Daniel.borssen@outlook.com

Georg Walser, Surte, för tjänst i Starrkärr-Kilanda  församling
georg.walser@svenskakyrkan.se 

Så här presenterar kandidaterna sig:

Daniel Borssén, Huddinge, för tjänst i Halmstad församling
Jag är smålänning men har de senaste 10 åren bott och studerat i Stockholm och Uppsala – med en avstickare läsåret 2012–2013 då jag volontärarbetade i Centralamerika. Tiden som volontär präglade mig mycket – på åtskilliga plan – och där och då tog kallelsen form och en längtan efter teologiestudier väcktes.
Det är kärleken som fört mig till västkusten och Göteborgs stift och alldeles snart är det prästvigning. Något nytt väntar, med ödmjukhet går jag in i tjänst som präst.
Det kommande adjunktsåret söker jag möta med öppna händer och öppet hjärta, ta del av kollegors erfarenheter, uttrycka och lyssna efter evangeliets röst tillsammans med medmänniskor.
På fritiden ägnar jag mycket tid åt läsning och motion, jag är också mycket road av stickning och vävning.

Georg Walser, Surte, för tjänst i Starrkärr-Kilanda församling
Jag bor i Surte tillsammans med Janine sedan sju år, men kommer ursprungligen
från Hisingen. Efter många år som akademisk bibelforskare ser jag fram emot
att predika evangelium och förvalta sakramenten. Allra mest ser jag fram emot
att göra Jesus känd, trodd och älskad i församlingen.

För ytterligare information och foto från prästvigningen
kontakta Torgny Lindén 070-633 12 87 torgny.linden@svenskakyrkan.se 

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskop Susanne Rappmann viger präster i Göteborgs domkyrka. Foto: Kristin Lidell
Biskop Susanne Rappmann viger präster i Göteborgs domkyrka. Foto: Kristin Lidell
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum