Göteborgs stift

Biskop Susannes första präst- och diakonvigning den 10 juni

Dela

Ett exklusivt uppdrag för en biskop är att viga präster och diakoner till tjänst i stiftet och Svenska kyrkan. Vigningen den 10 juni är biskop Susanne Rappmanns första präst- och diakonvigning som biskop i Göteborgs stift. Då vigs fem kandidater. Samtidigt tas också en pastor ordinerad i Svenska Missionsförbundet emot som präst i Svenska kyrkan.

Den 10 juni, på Andra söndagen efter trefaldighet, får Göteborgs stift 3 nya präster och 3 nya diakoner då biskop Susanne Rappmann viger prästkandidaterna Sara Johannesson och Diana Olausson Öberg samt diakonkandidaterna Maria Carlstedt, Anna-Lena Vesterman och Åsa Wulfsberg för tjänst i Svenska kyrkan. 

I gudstjänsten tas också Ingela Bergström emot som präst i Svenska kyrkan. Ingela är ordinerad pastor i Svenska Missionsförbundet och blir efter avgivande av prästlöftena inför domkapitlet i Göteborg den 7 juni behörig präst i Svenska kyrkan.

Vid vigningen i domkyrkan avlägger präst- och diakonkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Prästerna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. Diakonerna lovar att hjälpa dem som behöver det och stå på de förtrycktas sida att följa kyrkans ordning och föverkliga kallelsen med Kristus som förebild samt att leva som vittnen om Guds kärlek och försoningens hemlighet.

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

De ny nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakonerna är i och med vigningen behöriga till diakontjänster i Svenska kyrkan.

Prästkandidater:

Sara Johannesson, Mölndal, för tjänst i Kungsbacka-Hanhals församling
saraevajosefina@gmail.com 

Diana Olausson Öberg, Torslanda, för tjänst i Solberga pastorat
diana.oberg@telia.com 

Diakonkandidater:

Maria Carlstedt, Göteborg, för tjänst i Kungsbacka-Hanhals församling
marcar2062@gmail.com

Anna-Lena Vesterman, Tranemo, för tjänst i Kinds pastorat
annalena.vesterman@gmail.com 

Åsa Wulfsberg, Ytterby, för tjänst i Stenungsunds pastorat
asa.wulfsberg@gmail.com 

Övergår till tjänst präst i Svenska kyrkan:

Ingela Bergström, Västra Frölunda, för tjänst i Lerums församling
ingelamaria.bergstrom@gmail.com 

Massmedia inbjuds att närvara vid präst- och diakonvigningen söndagen den 10 juni kl 11.00 i Göteborgs domkyrka. 

För ytterligare information och foto från prästvigningen, kontakta Torgny Lindén 070-633 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se

Så här presenterar kandidaterna sig:

Sara Johannesson bor i Mölndal, och är prästkandidat.
Jag valde att bli präst för att jag tycker om att möta människor och för att jag tror på kyrkan och kyrkans möjlighet att göra världen till en bättre plats. Jag brinner för rättvisefrågor och har länge varit engagerad inom Svenska kyrkans internationella arbete. En av mina dolda talanger är svampplockning och då plockar jag helst kantareller. 

Diana Olausson Öberg bor i Torslanda och är prästkandidat.
Teknik/vetenskap och hälsa/vård/omsorg var tidigt två stora intresseområden hos mig. Efter studierna på Chalmers inom Väg och Vatten, började jag inom IT/Data-branschen. Önskan om balans i livet, gjorde att jag också utbildade mig inom basmedicin och klassisk homeopati med egen praktik på kvällstid. Under flera år har jag varit ideellt engagerad i Torslanda-Björlanda församling. När kallelsen och längan till präst växte fram och blev tydlig, var jag tvungen att lyssna och gå denna väg. Intresset för människor och existentiella livsfrågor som berör hela människan, har alltid varit viktigt för mig och som präst vill jag vara en medvandrare i livets olika skeenden. I vårt samhälle idag finns ett stort behov av kyrkans diakonala roll, för människor i utsatthet och för människor med en längtan. Jag vill gärna bidra till att ideellas resurser tas i bruk och att vi tillsammans bygger kyrkan, för dagens och framtidens människor, behov och samhälle. Jag tror att Gud finns i vardagen för oss alla!

Maria Carlstedt bor i Göteborg och är diakonkandidat.
Jag har i hela mitt yrkesverksamma liv arbetat som lärare och specialpedagog. Jag har valt att bli diakon då jag vill fortsätta med den sociala omsorgen och mötet med människor men nu inom kyrkan och dess sammanhang. Jag gillar kultur i alla former, speciellt film och tycker också mycket om att ta långpromenader i skogen.

Anna-Lena Vesterman bor i Tranemo och är diakonkandidat.
Jag är utbildad sjuksköterska och har arbetat i den kommunala hemsjukvården mot lite olika inriktningar. Jag har även arbetat i Svenska kyrkan som barn- och ungdomsledare under några år. Jag kommer att arbeta som diakon i Tranemo och Länghems församling i Kinds pastorat. Som diakon ser jag fram emot att vara en medmänniska och medvandrare i livets med- och motgångar. Här kan jag använda mig av mina livserfarenheter som verktyg i arbetet för att möta hela människan med kropp, själ och ande. Jag är också körsångare och musiker sedan jag var liten så sång och musik är en stor del av mitt liv. Genom att möta människor mitt i det som är hoppas jag att de ska känna sig bekväma i mötet med kyrkan. 

Åsa Wulfsberg bor i Ytterby  och är diakonkandidat.
Jag är psykiatriker sedan många år och trivs med att samtala med människor. Nu vill jag arbeta för kyrkan och ha möjlighet att öppna upp också för andliga/existentiella frågor på ett annat sätt än jag kunnat inom vården.

Ingela Bergström, ordinerad pastor i Svenska Missionsförbundet, blir präst i Svenska kyrkan efter att den 7 juni ha avlagt prästlöftena.
I juni för 31 år sedan ordinerades jag till pastor i Svenska Missionsförbundet (numera Equmeniakyrkan). I 19 år arbetade jag i små och större församlingar, i Väster- och Östergötland. Mitt stora intresse har varit samtal enskilt och i grupp. Jag vill vara en människa bland människor utifrån Lögstrups tanke ”människa först och kristen så”. De senaste 12 åren har jag arbetat i studieförbund med ledarskap, samtalsmetoder och stöd till församlingar på olika sätt. Jag lämnar nu det arbetet med tacksamhet. Längtan har fört mig vidare. ”Här är jag, Herre, rotad på jorden, öppen mot himlen, redo att stå till din tjänst” /Margareta Melin/

För ytterligare information och foto från prästvigningen:
Torgny Lindén 070-633 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum