Göteborgs stift

Biskop Susannes kåpa – ett litet steg mot ett mer hållbart samhälle

Dela
Idag har Årets julklapp 2018 utsetts, det blev det återvunna plagget. När Susanne Rappmann valdes till biskop i Göteborgs stift skulle stiftet ta fram en ny biskopskåpa. Susannes önskemål var då att kåpan skulle göras av återvunna textilier.
Biskop Susanne Rappmans kåpa och mitra är gjorda av återvunna textilier. (Foto: Torgny Lindén)
Biskop Susanne Rappmans kåpa och mitra är gjorda av återvunna textilier. (Foto: Torgny Lindén)

När biskop Susanne idag på kyrkomötet nåddes av beskedet att Årets julklapp 2018 är det återvunna plagget sa hon spontant: Så kul!

– Det är roligt och bra att det återvunna plagget blivit årets julklapp. Gör som jag och ta ett litet steg mot ett bättre klimat och ett mer hållbart samhälle!

Vid biskopsvigningen den 4 mars 2018 tog biskop Susanne Rappmann en ny biskopskåpa i bruk. Kåpan är designad och sydd av Katarina Ahl, Studio ebba gabrielle i Landskrona, och är gjord av återanvända textilier. 

Återvunna dukar och gardiner
Kåpan och mitran är sydda i blå och vit textil, som tidigare tjänat som dukar och gardiner. Dessa är inköpta från välgörenhetsloppisar bland andra Malvan och Röda Korset i Landskrona. Den vita färgen är högtidens färg som förmedlar hoppet och glädjen. Den blå färgen som återfinns i biskopsvapnet är eftertankens och botgöringens färg och ses också som symbol för Maria.

Kåpan är broderad med inspiration från Susanne Rappmanns valspråk och vapensköld; ”Vår Gud bär sår” och veteaxet som symboliserar uppståndelsen och det trotsiga hoppet. Broderierna består av ax som både är kvar på stjälk samt som fallit till jorden. Det som Susanne bär i form av broderi över bröstet bildar med sina stjälkar både symbolen fisken samt korset.

Sytt med avigan utåt
Det vita tyget som pryder kåpan är medvetet sytt med avigan utåt, dels som en symbol för att se insidan eller baksidan som det vackra som skall visas och dels för att både konstnären och Susanne tycker att baksidan av tyget var vackrast.

– Det har varit en fantastisk ära att få sy dessa ceremoniplagg. Att medvetet återbruka och att tänka in miljö och människor är viktigt för min Studio ebba gabrielle, säger konstnären Katarina Ahl. Det är i linje med mitt sätt att tänka att låta axet få dö för att ge frukt. Någon måste låta sina gamla textiler lämna för att något nytt skall börja gro.

Kåpan är designad och sydd av Katarina Ahl, Studio ebba gabrielle i Landskrona.

Kyrkligt plagg i 1000 år
Biskopskåpan eller korkåpan blev ett kyrkligt plagg på 1000-talet och kan bäras av biskopen men även prästen vid högtidliga gudstjänster samt dop och vigsel. Kåpan används dock inte under nattvarden. Kåpan har utvecklats ur samma överplagg som mässhaken och kunde användas av alla under gudstjänsten, försångarna i kören. På 1200-talet var det nästan bara biskoparna som bar den och vid samma tid utvecklades kapuschongen till en ryggsköld.

Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018
HUI Research, som ägs av Svensk Handel, har idag utser Årets julklapp för trettioförsta året i rad. Årets julklapp är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden. D
et återvunna plagget är Årets julklapp 2018

Ur motiveringen: "Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion."

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskop Susanne Rappmans kåpa och mitra är gjorda av återvunna textilier. (Foto: Torgny Lindén)
Biskop Susanne Rappmans kåpa och mitra är gjorda av återvunna textilier. (Foto: Torgny Lindén)
Ladda ned bild
Biskop Susanne Rappmann och konstnär Katarina Ahl. (Foto: Torgny Lindén)
Biskop Susanne Rappmann och konstnär Katarina Ahl. (Foto: Torgny Lindén)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye