Växjö stift

Biskoparnas gemensamma uttalande: Vi gör vad vi kan!

Dela

Biskop Fredrik har idag, tillsammans med övriga biskopar i Svenska kyrkan, gjort ett uttalande. Detta innehåller råd och rekommendationer till alla församlingar i Sverige, med anledning av de nya bestämmelser som förväntas gälla från den 24 november.

- Vi har alla sett fram emot årets advents- och jultid och hoppats att den – i alla fall på något sätt – skulle kunna firas som vanligt. Istället tvingas vi nu konstatera att de vanliga traditionerna inte är möjliga i år. Nu behöver vi fira advent, och kanske jul, på ett mycket annorlunda sätt. Jag delar den sorg många av oss känner men inser samtidigt att vi alla nu behöver göra stora uppoffringar och ta ansvar för att minska smittspridningen, säger biskop Fredrik.

I uttalandet som riktar sig till församlingarna står det:

  • Värna den diakonala omsorgen.
  • Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande inklusive medverkande.
  • Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max 8 personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.
  • Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.
  • Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.

Biskopen är noga med att tillägga att det är stiftets kyrkoherdar som har mandat och ansvar att fatta beslut för respektive församling.

- Kyrkan gör skillnad för många. Kyrkan gör skillnad för ensamma, äldre, sjuka, sörjande och för de som mår psykiskt dåligt av den situation vi står i. Kyrkan är viktig för alla oss som söker efter mål och mening, efter relation, sammanhang och efter den Gud som alltid går bredvid. Nu finns kyrkan här med samtal, bön och kyrkorum. Vi kan öppna kyrkor och ge plats åt ljus, frustration och eftertanke. Vi kan mötas, några i taget, för samtal och gemenskap, via telefon eller med goda avstånd. Vi kan fira gudstjänst: i små sammanhang på vissa håll och digitalt på många håll. Vi kan alltid be: för oss själva, för varandra och för vår värld. Kyrkan står inför stora utmaningar men inte utan redskap eller hopp, avslutar biskop Fredrik.

Biskopen finns tillgänglig för att svara på frågor, kontakta kommunikationsstrateg Emilia Lindstrand 0470-77 38 16

Nyckelord

Kontakter

Biskopen svarar gärna på frågor och medverkar i intervju. Kontakta Emilia Lindstrand, tfn 0470-773831, emilia.lindstrand@svenskakyrkan.se

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum