Luleå stift, Svenska kyrkan

Biskopen behandlas förebyggande mot cancer

Dela

Biskop Åsa Nyström är sjukskriven och genomgår en förebyggande behandling mot livmoderkroppscancer. Det berättar hon i ett personligt Facebookinlägg.

Biskop Åsa Nyström delade nyheten i ett Facebookinlägg på tisdagsförmiddagen.
Biskop Åsa Nyström delade nyheten i ett Facebookinlägg på tisdagsförmiddagen.

Under tisdagen publicerade biskop Åsa Nyström ett inlägg på sin Facebooksida där hon berättar att hon behandlas mot livmoderkroppscancer. I slutet av maj upptäcktes en liten elakartad tumör och i början av juli opererades hon därför vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Tacksam över att ha fångat en impuls att testa sig
Operationen gick bra, och det fanns inga tecken på spridning, en förebyggande cytostatikabehandling kommer att pågå under den tidiga hösten.
   – Jag är tacksam till Gud att jag kunde fånga en impuls att gå och testa mig, att sjukvården i Norrbotten har varit snabba och professionella och att Umeå universitetssjukhus med sin avancerade kirurgi och gyn-onkologi har hjälpt mig så här långt, säger Åsa Nyström.

Bön om verksam behandling och milda biverkningar
Under behandlingen kommer Åsa Nyström vara sjukskriven. I vilken omfattning beror på hur biverkningarna slår. Under bra dagar hoppas hon kunna finnas till hands för samråd med sina närmaste medarbetare. Orken och hälsan kommer i första rummet.
   – Jag är glad och tacksam för alla böner som beds för mig, just nu främst att verkan av cytostatikan ska vara god och biverkningarna milda, säger Åsa Nyström.

Domprosten träder in som ersättare
Enligt kyrkoordningen är det domprosten som träder in i biskopens ställe. Det handlar exempelvis om att leda domkapitlet och vara biskopens ersättare som ledamot i stiftsstyrelsen. Domprost Charlott Rehnman leder också prostmötet som sammanträder i dag.

UR KYRKOORDNINGEN
Enligt kyrkoordningen är det domkapitlet som beslutar vem som ska fullgöra biskopens uppgifter när biskopen är förhindrad. 

Ur 8 kap 5 § ”När biskopen är förhindrad att utöva sin tjänst eller när biskopstjänsten är ledig får domkapitlet besluta om vem som ska fullgöra biskopens uppgifter, såvida detta inte är särskilt reglerat i kyrkoordningen.” 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Åsa Nyström delade nyheten i ett Facebookinlägg på tisdagsförmiddagen.
Biskop Åsa Nyström delade nyheten i ett Facebookinlägg på tisdagsförmiddagen.
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Händerna upp i luften - nu är vi diakoner och präster!14.6.2021 14:04:18 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 13 juni tog 5 diakoner och 3 präster examen efter ett väldigt annorlunda studieår. Samtliga välkomnas nu till tjänst i flera av Luleå stifts församlingar. Det var händerna upp i luften och glada miner när studenterna tilldelades sina intyg i Luleå domkyrka. - Men samtidigt som det är ett slut på studierna så är detta också bara en början på en tjänst, säger Erik Ziewersson, som blir ny präst i Lycksele.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum