Biskopen: ”Den samiska kulturen är en självklar del av Västerås stift”

Dela

Den 11 oktober överlämnas officiellt Kyrkohandboken på sydsamiska vid en ceremoni i Idre-Särna församling. ”Den samiska kulturen är en självklar del av vårt stift. Jag är glad att det nu finns möjlighet att ge många olika gudstjänster en sydsamisk prägel” säger biskop Mikael Mogren inför överlämnandet.

Foto: Johannes Frandsen/Ikon
Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Västerås stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling Unni Wiig-Sandberg är den som på biskopens uppdrag åker till Idre-Särna för det högtidliga överlämnandet av Kyrkohandboken på de samiska språken.

– Det känns som ett fint uppdrag att på det här sättet få vara en liten del av ett nytt kapitel i den svenskkyrkliga historieskrivningen. Med en gemensam handbok på olika språk blir det tydligt att vi är en kyrka och att vi hör ihop. Det är en ära att få vara med och manifestera det.  

Mitt under coronapandemins första omskakande månader var Kyrkohandboken färdig att tas i bruk i fem nya översättningar, och från pingstdagen blev det möjligt att döpas, konfirmeras, gifta sig och begravas på något av de nationella minoritetsspråken: finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

– Att kunna fira livshögtid på det språk som ligger närmast hjärtat gör något med oss människor och med kyrkan. Det gör livet rikare, helt enkelt, säger Ann-Sofie Näslund, kyrkoherde i Idre-Särna församling.

Med hänsyn tagen till smittspridning och lättade reserestriktioner är det nu möjligt att överlämna den sydsamiska Kyrkohandboken på plats.

– Vissa saker går inte att göra digitalt, säger Unni Wiig-Sandberg.

Överlämnande av kyrkohandboken sker i Storsäterns kapell, söndagen den 11 oktober kl. 18.00.

Mer information och kontakt

Unni Wiig-Sandberg, stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling
unni.wiig-sandberg@svenskakyrkan.se         
Tfn: 076-940 85 29

Ann-Sofie Näslund, kyrkoherde Idre-Särna församling
ann-sofie.naslund@svenskakyrkan.se           
Tfn: 0253-596 153

Johanna Olofsson, pressekreterare
johanna.k.olofsson@svenskakyrkan.se
Tfn: 076-940 85 13 

Nyckelord

Bilder

Foto: Johannes Frandsen/Ikon
Foto: Johannes Frandsen/Ikon
Ladda ned bild

Länkar

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum