Biskopen: ”Det är starkt när Sveriges domkyrkoklockor ringer samtidigt”

Dela

På nyårsafton kl 18 ljuder den mäktiga klangen från samtliga 13 domkyrkor i Sverige under tio minuters tid. En ringning för de människoliv som gått förlorade under året och ett sätt att samla tankar och känslor inför det nya året.

Västerås domkyrka
Västerås domkyrka

Med anledning av pandemin sker en särskild klockringning på nyårsafton. Från Luleå i norr till Lund i söder kommer samtliga 13 domkyrkor att ringa i tio minuter.

– Det är starkt när Sveriges domkyrkoklockor ringer samtidigt. Klockan 18 på nyårsafton kommer det ske. Då blir vi stilla inför minnet av alla som avlidit i pandemin under året. Vi ber för alla som sörjer och vi innesluter alla som ingen saknar, säger biskop Mikael Mogren.

Det är naturligt att vid ett årsskifte minnas dem som avlidit under året. I år har många människor dött utan att de och närstående har kunnat ta avsked av varandra. På grund av restriktioner kunde begravningar och minnesstunder inte bli som vanligt. Sorgearbete har försvårats, oro och ovisshet har tärt på de flesta. Samtidigt lever förhoppningen om en ljusning vid horisonten. På tröskeln till det nya året ringer kyrkornas klockor också för en framtid som bär hopp.

Biskop Mikaels bön för nyårsaftonen 2020:

Tack för att du inte släpper taget om oss,
varken i livet eller döden.
Amen. 

Mer information och kontakt

Johanna Olofsson, pressekreterare
johanna.olofsson@svenskakyrkan.se
Tfn: 076-940 85 13

Svenska kyrkans pressjour
Tfn: 018-16 94 75

Nyckelord

Bilder

Västerås domkyrka
Västerås domkyrka
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum