Biskopen håller bön från Hälleskogsbrännan i SVT

Dela

”Det går att komma igen efter svåra pårfrestningar” säger biskop Mikael Mogren som i skuggan av coronapandemin medverkar i SVT:s Helgmålsringning från den västmanländska brandskogen.

Foto: Johannes Söderberg / SVT
Foto: Johannes Söderberg / SVT

– Idag grönskar marken där Västmanlandsbranden härjade 2014. Det visar att det går att komma igen efter svåra påfrestningar, säger biskop Mikael Mogren.

På lördag kl. 17:50 medverkar han i SVT:s Helgmålsringning. Programmet firar i år sitt 50-årsjubileum och är därmed ett av Sveriges Televisions äldsta program. Med en publik på 350.000 tittare per vecka konstaterar SVT att det ”möter ett tidlöst och urmänskligt behov” av stillhet och eftertanke.

Helgmålsringningen, som en gång i tiden markerade slutet på arbetsveckans möda och ringde in svenskarnas helgaftnar, erbjuder enligt biskop Mikael Mogren än idag en stund av vila och reflektion för många människor.

– Den fungerar som en stillsam inbromsning mitt i flödet. Många går in i en ny andning och upplever frid, säger han.

Många kyrkor ringer fortfarande in helgens vila. I den här tiden blir klangen av kyrkans klockor i kvällningen också en påminnelse om att stanna upp och inte ta allt för givet.

– Vi blir påminda om vår litenhet, men också om vår plats i den större gemenskapen. Att det kan komma förnyad sammanhållning och riktning ur kraftfulla störningar, säger Mikael Mogren.

Mer information och kontakt

Om klockringning: Då ringer kyrkklockorna

Om Helgmålsringning i SVT: En klang i folkdjupet  

Johanna Olofsson, pressekreterare
johanna.k.olofsson@svenskakyrkan.se
Tfn: 076-940 85 13 

Bilder

Foto: Johannes Söderberg / SVT
Foto: Johannes Söderberg / SVT
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskopen: Begravningsseden riskerar att brytas19.5.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkans biskopar har tagit fram en särskild ordning för minnesgudstjänst som ska kunna användas då människor inte kan närvara vid en vanlig begravningsgudstjänst. Samtidigt väcker coronakrisen i kombination med en vikande begravningstrend frågan om vad pandemin gör med begravningsseden. ”Begravningar är jätteviktiga för ett samhälle och nu riskerar seden att brytas”, säger biskop Mikael Mogren som ser med oro på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum