Svenska kyrkan / Härnösands stift

Biskopen utforskar Åre pastorat

Dela

Biskop Eva Nordung Byström inleder i dag en officiell visitation i Åre pastorat. Under fem dagar tar hon del av församlingarnas verksamheter, samtalar med medarbetarna och möter representanter för lokalsamhället. – Jag ser verkligen fram emot att på djupet få lära känna bygden och den verksamhet som kyrkan bedriver där, säger hon.

Biskop Eva Nordung Byström. Foto:Kerstin Sticklaer/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto:Kerstin Sticklaer/Härnösands stift

I uppdraget som biskop ingår att utöva tillsyn över stiftets församlingar. I Härnösands stift, finns närmare 100 församlingar, indelade i 36 pastorat. Med några års mellanrum får alla ett officiellt besök av biskopen med medarbetare, en så kallad visitation.
– Det här är en mycket viktiga del av biskopens uppdrag och stiftets verksamhet. Genom visitationerna hämtar vi kunskap till stiftskansliet och den kunskapen läggs till grund för stiftets främjande och tillsyn, säger Eva Nordung Byström.

Åre pastorat består av fyra församlingar - Åre församling, Västra Storsjöbygdens församling, Undersåkers och Kalls församlingar. Under visitationen tar kyrkoherde Ann-Charlott Hansson Borgström med biskopen till kyrkor och verksamheter i samtliga församlingar. Biskopen för samtal med kyrkorådet och församlingsråden och hon träffar all personal.
– Det känns väldigt viktigt och angeläget för mig både att lära känna församlingarna och ta del av deras verksamhet och att lyfta vikten av att den kyrkliga verksamheten bedrivs med god förankring på församlingsnivån, säger Eva Nordung Byström.

Biskopen vill även sätta sig mer in i samhällsutvecklingen i Åre och kommer under veckan att vid olika tillfällen möta Coop Storliens VD Henrik Weile, Åre destinations VD Therese Sjölund och Åres kommunalråd Daniel Danielsson.
– Ett av Svenska kyrkans viktigaste uppdrag är att vara en ansvarstagande samhällsaktörer som tillsammans med andra goda krafter bidrar till ett hållbart och möjligt liv i våra bygder. Därför vill jag gärna ta del av de erfarenheter som finns bland näringsidkare och ansvariga beslutsfattare, säger Eva Nordung Byström.

Söndag 27 september kommer biskopen tillbaka till Åre för att avsluta visitationen med gudstjänst i Kalls kyrka och därefter hålla en visitationsstämma. Då delar biskopen med sig av de iakttagelser hon gjort under besöket och alla som vill har möjlighet att ställa frågor till henne. Visitationens avslutande gudstjänst kommer att direktsändas på församlingens facebooksida.

Se bifogat dokument nedan för visitationens program (14-18 september).

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung Byström. Foto:Kerstin Sticklaer/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto:Kerstin Sticklaer/Härnösands stift
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum