Luleå stift, Svenska kyrkan

Biskopskandidaterna deltar i utfrågning

Dela

De 5 kandidaterna i biskopsvalet i Luleå stift deltar i en biskopshearing på Kulturens hus i Luleå den 7 november. Under 30 minuter kommer varje kandidat att få svara på frågor för att hjälpa de röstberättigade att kunna fatta sitt beslut i biskopsvalet.

Utfrågningarna leds av Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och hedersdoktor i teologi, och Mattias Nihlgård, kommunikatör på kyrkokansliet i Uppsala.

– Jag känner respekt för dessa kandidater som har fått mångas förtroende och nu ser jag fram emot att resonera med dem om kyrkans ledarskap. Det är en stor utmaning att vara kyrka i vår föränderliga värld, säger Lisbeth Gustafsson.

– Det ska bli spännande att få möta dessa kandidater vid utfrågningen och höra om deras tankar och visioner om Svenska kyrkan och Luleå stift, säger Mattias Nihlgård.

Läs mer om utfrågarna

Se biskopshearingen på plats eller via webben

Biskopshearingen är öppen för allmänheten och kommer även att direktsändas via Luleå stifts hemsida. Där kommer det också vara möjligt att se respektive utfrågning i efterhand.

Preliminärt dagsprogram

Turordningen har lottats fram.

Tid Aktivitet
12.30 Inledning
12.50 Utfrågning 1: Leif Nordenstorm
13.35 Utfrågning 2: Kenneth Nordgren
14.20 Utfrågning 3: Anders Göranzon
14.50 Kaffe
15.30 Utfrågning 4: Gunnar Sjöberg
16.15 Utfrågning 5: Åsa Nyström
16.45 Avslutning

 

 

Presentation av kandidaterna på webben

På Luleå stifts hemsida finns sedan tidigare presentationer av de 5 biskopskandidaterna, både i skriftlig form och med filmer.

Till presentationerna

Biskopsval i en eller två valomgångar

Själva biskopsvalet äger rum den 14 november. De 614 röstberättigade röstar på sex orter i stiftet. Om ingen kandidat får 50 procent av rösterna genomförs en andra valomgång den 5 december, mellan de två kandidater med flest röster.

..................................................................................................

Vill du bevaka biskopshearingen tisdag den 7 november? Meddela gärna namn och redaktion till Emma Berkman, emma.berkman@svenskakyrkan.se.

Fakta

Biskopens uppgift är att vara andlig ledare i det regionala stiftet, med särskilt ansvar för diakoner och präster inom stiftet. Biskopen är ordförande i domkapitlet och i stiftsstyrelsen. Biskopen gör regelbundna besök, så kallade biskopsvisitationer, i församlingarna tillsammans med medarbetare från stiftskansliet. En biskop har också enskilda samtal, ofta av rådgivande karaktär, och är den som företräder stiftet och Svenska kyrkan i samhällslivet. Ordet "biskop" kommer från grekiskan och betyder tillsyningsman. Hans Stiglund har varit biskop sedan år 2002.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum