Göteborgs stift

Biskopsvalet avgörs den 8 november

Dela
Susanne Rappmann och Erik Johansson är de två kandidater som det slutliga valet står mellan. Det 8 november avgörs det vem av dem som blir nästa biskop i Göteborgs stift.

Onsdagen den 8 november avgörs biskopsvalet i Göteborgs stift. Då står det klart vem av Susanne Rappmann och Erik Johansson som valts som ny biskop i Göteborgs stift. De 1.252 röstberättigade samlas på 17 platser för att rösta. Vid 13-tiden samma dag presenteras det preliminära valresultatet.

Eftersom ingen av de sju ursprungliga kandidaterna fick mer än 50 % av rösterna den 18 oktober går biskopsvalet till en andra och avgörande valomgång den 8 november. Då står valet mellan de två kandidater som fick flest röster i första valomgången, Susanne Rappmann som fick 36,9 % och Erik Johansson som fick 21 % av rösterna.

De båda slutkandidaterna presenterar sig på Göteborgs stifts webbplats både skriftligen och muntligen.
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift-/biskopsval-i---resultat

Resultatet av det det avgörande valet beräknas vara klart kl 13.00 och presenteras då på Göteborgs stifts webbplats, social medier och med pressmeddelande.

Massmedia bjuds in till en PRESSKONFERENS för att möta den som valts till biskop ca kl 14.30 den 8 november. Pressinbjudan skickas ut kl 13.00 den 8 november.

För frågor om biskopsvalet och förfrågningar om intervjuer, kontakta
Torgny Lindén, 0706-33 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Prata med en teolog – Nyhet på Bokmässan25.9.2018 08:05Pressmeddelande

När Bokmässan i Göteborg på torsdag slår upp portarna finns Svenska kyrkan med som vanligt. På Se människan-scenen avlöser samtalen med författare varandra under dagarna fyra. Nyhet för året är Teologiska hörnan. Där finns namnkunniga teologer till hands för att samtal om det som mässbesökarna vill tala om, bland andra biskop Susanne Rappmann som gör sin första Bokmässa som biskop i Göteborgs stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum