Göteborgs stift

Biskopsvalet avgörs den 8 november

Dela
Susanne Rappmann och Erik Johansson är de två kandidater som det slutliga valet står mellan. Det 8 november avgörs det vem av dem som blir nästa biskop i Göteborgs stift.

Onsdagen den 8 november avgörs biskopsvalet i Göteborgs stift. Då står det klart vem av Susanne Rappmann och Erik Johansson som valts som ny biskop i Göteborgs stift. De 1.252 röstberättigade samlas på 17 platser för att rösta. Vid 13-tiden samma dag presenteras det preliminära valresultatet.

Eftersom ingen av de sju ursprungliga kandidaterna fick mer än 50 % av rösterna den 18 oktober går biskopsvalet till en andra och avgörande valomgång den 8 november. Då står valet mellan de två kandidater som fick flest röster i första valomgången, Susanne Rappmann som fick 36,9 % och Erik Johansson som fick 21 % av rösterna.

De båda slutkandidaterna presenterar sig på Göteborgs stifts webbplats både skriftligen och muntligen.
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift-/biskopsval-i---resultat

Resultatet av det det avgörande valet beräknas vara klart kl 13.00 och presenteras då på Göteborgs stifts webbplats, social medier och med pressmeddelande.

Massmedia bjuds in till en PRESSKONFERENS för att möta den som valts till biskop ca kl 14.30 den 8 november. Pressinbjudan skickas ut kl 13.00 den 8 november.

För frågor om biskopsvalet och förfrågningar om intervjuer, kontakta
Torgny Lindén, 0706-33 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Nordisk interreligiös konferens, Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april6.4.2018 09:05Pressmeddelande

Hot och våld mot Malmös judar har vi fått höra om gång på gång de senaste åren. Brandattentatet mot vår synagoga i Göteborg i december är ett exempel på att antisemitism inte är ett isolerat fenomen. Islamofobi drabbar på liknande sätt de muslimska minoriteterna i vårt land. Men det finns många goda exempel på försoning mellan de religiösa traditionerna och på motstånd mot rasismen. Rabbinen Moshe David HaCohen och imamen Salahuddin Barakat driver ett unikt projekt i Malmö för förståelse för judisk och muslimsk tradition. De båda medverkar i en workshop på konferensen Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum