Göteborgs stift

Biskopsvalet närmar sig avgörandet

Dela
Biskopskandidaterna Susanne Rappmann, Jonas Eek, Erik Johansson, Esbjörn Särdquist, Cristina Grenholm, Maria Klasson Sundin och Sven Hillert inför utfrågningen i biskopsvalet. (Foto: Torgny Lindén)
 

Nu har kandidaterna i biskopsvalet presenterats i text och bild. Utfrågningen i onsdags filmades och nu kan alla, såväl intresserade som röstberättigade, bilda sig en egen uppfattning om kandidaterna. Onsdagen den 18 oktober sker biskopsvalet. Om en kandidat får mer än 50 % av rösterna är biskopsvalet avgjort. Om ingen får majoritet går de två med flest röster vidare till slutligt val 8 november.

Filmer från utfrågningen
Onsdagen den 11 oktober hölls utfrågning med de sju biskopskandidaterna i Göteborg. Inför en välfylld domkyrka utfrågades kandidaterna i 30 minuter var. Utfrågare var professor Ola Sigurdson och kommunikatör Eva Staxäng.
Utfrågningen direktsändes via webben och följdes av många församlade i församlingarna runt om i stiftet. Nu finns de enskilda utfrågningarna att ses på webben (textning kommer inom kort).
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift-/hearing-med-biskopskandidaterna

Skriftlig presentation
Redan efter nomineringsvalet i augusti presenterade sig kandidaterna genom att ge lite fakta om sig själva och svara tre frågor. Tre frågor jag brinner för, Detta skulle jag prioritera som biskop i Göteborgs stift och Svenska kyrkans största framtidsutmaningar. Presentationerna finns på webben att läsa.
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift-/biskopskandidater

Biskopsvalet
Onsdagen den 18 oktober genomförs biskopsvalet. Den som får mer än 50 % av rösterna blir vald biskop. Om ingen får majoritet i första valomgången går de två med flest röster vidare till en andra valomgång den 8 november. Biskopsvigning sker i Uppsala domkyrkan den 4 mars 2018 och Göteborgs stifts nya biskop välkomnas av stiftet i Göteborgs domkyrka lördagen den 10 mars.

Resultatet meddelas tidigast 13.00
I det fall det preliminära valresultatet är tydligt kommer det att meddelas tidigast kl 13.00 via Göteborgs stifts webbplats, pressmeddelande och social medier. I det fall resultatet är jämt kommer en slutlig sammanräkning att göras när valmaterialet är levererat till Göteborg. Då kommer valresultatet att meddelas tidigast kl 16.00.

Kandidaternas röster vid nomineringsvalet den 22 augusti
Susanne Rappmann, 217 röster (21,0%)
Erik Johansson, 206 röster (20,0%)
Cristina Grenholm, 163 röster (15,8%)
Jonas Eek, 92 röster (8,9%)
Esbjörn Särdquist, 73 röster (7,1%)
Maria Klasson Sundin, 59 röster (5,7%)
Sven Hillert, 58 röster (5,6%)

Frågor om biskopsvalet:
Torgny Lindén, pressekreterare, 0706-33 12 87
torgny.linden@svenskakyrkan.se

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Prata med en teolog – Nyhet på Bokmässan25.9.2018 08:05Pressmeddelande

När Bokmässan i Göteborg på torsdag slår upp portarna finns Svenska kyrkan med som vanligt. På Se människan-scenen avlöser samtalen med författare varandra under dagarna fyra. Nyhet för året är Teologiska hörnan. Där finns namnkunniga teologer till hands för att samtal om det som mässbesökarna vill tala om, bland andra biskop Susanne Rappmann som gör sin första Bokmässa som biskop i Göteborgs stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum