Trafikverket

Björn Garberg blir ny nationell sjöfartssamordnare

Dela

Från den 1 oktober tar Björn Garberg över rollen som nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart på Trafikverket. Tjänsten är ett regeringsuppdrag med fokus på att öka andelen godstransporter med sjöfarten.

Björn Garberg, Trafikverket. Fotograf är Lars Andersson
Björn Garberg, Trafikverket. Fotograf är Lars Andersson

Björn Garberg är placerad i Göteborg och uppdraget pågår fram till 2024. Han har en bakgrund som logistiker och har haft flera olika positioner på Sjöfartsverket. På Trafikverket har han jobbat som strategisk planerare med inriktning på sjöfarts- och godsfrågor.

Samordnaren ska främja en väl fungerande och effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart och förbättra förutsättningarna för överflyttning av godstransporter från väg. Det ingår också i uppdraget att främja samverkan och föra i dialog med berörda aktörer, utarbeta och bidra till att verkställa en handlingsplan som främjar inrikes sjöfart och närsjöfart.

Sjöfarten är energieffektiv
–Det handlar om att öka andelen godstransporter med sjöfart rent allmänt. Vi förväntar oss en kraftig ökning av godstransporterna framöver, en ökning som till stor del behöver hanteras av sjöfarten. Sjöfarten är, rätt utnyttjad, mer energieffektiv än övriga trafikslag och har dessutom kapacitet att avlasta både vägar och järnvägar, säger Björn Garberg. Det är sjöfartens styrka och något vi måste dra nytta av i mycket större utsträckning än vad vi gör idag. Samtidigt måste man vara ödmjuk inför transportköparnas behov och överväganden, dom är ju faktiskt är motorn i hela transportmaskineriet.

Ska främja klimatsmarta lösningar
Björn vill också landa i behov och lösningar i det längre perspektivet tillsammans med varuägaren och övriga i branschen. Han understryker också vikten av att omställningen till fossilfria transporter fortsätter för alla trafikslag och att han som samordnare har en viktig roll genom att främja energieffektiva och klimatsmarta lösningar inom sjöfarten.

–Nu när vi går vi in i andra halvlek på samordningsuppdraget kommer vi inte slå oss till ro på något sätt, utan tvärtom växlar vi upp våra insatser ytterligare. Det finns mycket kvar att göra och att leda det arbetet ska bli fantastiskt roligt. Samtidigt vill vi på Trafikverket tacka Pia Berglund för det stora engagemang och fina arbete hon har gjort med regeringsuppdraget hittills, nu när hon nu har valt att gå vidare med nya utmaningar, säger Björn Garberg. 

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Björn Garberg, nationell sjöfartssamordnare, 010-123 09 93

Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Björn Garberg, Trafikverket. Fotograf är Lars Andersson
Björn Garberg, Trafikverket. Fotograf är Lars Andersson
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum