Stiftelsen Skansen

Blå måndag 16 juli - Different musical meetings

Dela

Måndagens jazzkonsert på Sollidenscenen bjuder på musikaliska möten. Gäster på scenen är trombonisten Dan Barret, Antti Sarpila på klarinett och saxofon och gitarristen Jacob Fischer. Svante Thuresson leder programmet tillsammans med Hans Backenroth, Joakim Ekberg och Mikael Skoglund i husbandet.

Dan Barret, Antti Sarpila, Jacob Fischer och husbandet.
Dan Barret, Antti Sarpila, Jacob Fischer och husbandet.

Dan Barret är född i Pasadena, Kalifornien och uppväxt i närliggande Costa Mesa. Han började spela trombon i elvaårsåldern och kornett kort därefter. På gymnasiet bildade han sin första grupp, Back Bay Jazz Band. Denna sextett spelade musik av King Oliver, Jelly Roll Morton och andra tidiga jazzmusiker. 1977 gjorde Dan den första av många resor till Europa för att spela på Breda International Jazz Festival i Holland. På senare år har han blivit en välkommen gäst på dussintals jazzfestivaler utomlands och har bildat en nära vänskap med många utländska musiker.

Antti Sarpila är klarinettist och saxofonist men också komponist och arrangör. Han fick sina första lektioner av sin far Kari Sarpila som också spelar saxofon och klarinett och är en av grundarna till Pori Jazz Festival. På denna festival träffade Antti den världsberömda amerikanska jazzmusikern Bob Wilber och blev hans elev på 1980-talet. Antti har numera sitt eget band, Antti Sarpila Swing Band och är också solist i flera storband, blåsorkestrar och symfoniorkestrar. Antti har släppt ett dussintal album i eget namn.

Jacob Fischer är en dansk gitarrvirtuos som debuterade som 17-åring vid Köpenhamns Jazzfestival och sedan dess är en av Skandinaviens hårdast arbetande musiker. Han har arbetat med de flesta skandinaviska toppmusiker, och sedan 1992 ingår Jacob i legendariske Svend Asmussens kvartett.

Husbandet

Hans Backenroth har spelat med alla de stora. Listan är lång: Putte Wickman, Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Bernt Rosengren, Ulf Wakenius, Bosse Broberg och Svante Thuresson, liksom en lång rad internationella artister som Clark Terry, Harry Allen, Toots Thielemans och Ed Thigpen. och han turnerar ständigt runt i Europa, Nordamerika och Japan. Hans Backenroth medverkar på cirka 130 CD. 2009 gav han ut sin första soloplatta, Bassic Instinct, och bildade en egen kvartett bestående av Bernt Rosengren, Jacob Fischer och Roger Johansen.

Joakim Ekberg har jobbat som professionell musiker sedan 14-års ålder och undervisat sedan 18-års ålder. Joakim undervisar vid Musikhögskolan i Piteå, Framnäs folkhögskola, SMI i Stockholm och har även en privat trumskola. Som musiker har han turnerat runtom i världen, medverkat på flera skivinspelningar och jobbat med stora svenska och internationella jazzmusiker. Joakim Ekberg har spelat musik inom många genrer såsom jazz, pop, fusion, rock, soul, latin, samba, klassiskt och storband. Sedan 1985 är han anställd vid Musik i Uppland.

Mikael Skoglund studerade jazzpiano på Kungliga Musikhögskolan. Han spelar bland annat med Claes Janson och Georg Riedel och har varit kapellmästare i olika konstellationer. Som arrangör har han bland annat blivit anlitad av The Real Group och Orphei Drängar.

Jazzmåndag
Blå måndag är en del i en kväll med jazz på fyra scener. Kvällen börjar kl 17.00 med jazz på Gubbhyllans veranda, och vid 18.00 spelas det också på den lilla musikpaviljongen vid Café Terrassen. Blå måndag på Sollidenscenen startar 19.00 och från 20.00 kan man avrunda kvällen med dans till Skansens storband under ledning av Leif Kronlund.

Bilder

Dan Barret, Antti Sarpila, Jacob Fischer och husbandet.
Dan Barret, Antti Sarpila, Jacob Fischer och husbandet.
Ladda ned bild
Jacob Fischer
Jacob Fischer
Ladda ned bild
Antti Sarpila
Antti Sarpila
Ladda ned bild
Dan Barret
Dan Barret
Ladda ned bild
Husbandet
Husbandet
Ladda ned bild
Jacob Fischer 2011
Jacob Fischer 2011
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum