Norrköpings kommun

Black Lives matter, #jagärhär och Medlöperi och motstånd på digitala demokrati- och människovärdesdagar

Dela

På grund av den pågående pandemin blir årets demokrati- och människovärdesdagar helt digitala med totalt 14 programpunkter. Bland annat föreläser Aysha Jones, grundaren av Black lives matter Sweden, på temat ”Antirasist ska du va!”.

Bild: Joikhtiar.
Bild: Joikhtiar.

– Det är självklart jättetråkigt att vi inte kan ses fysiskt men tack vare webben så tror jag att väldigt många kan vara delaktiga i dagarna. Kanske kan det till och med bli extra många som deltar, säger Anne Olofsson, koordinator på Norrköpings kommun.

Demokrati och människovärdesdagar anordnas varje år av Norrköpings kommun tillsammans med Svenska kyrkan i Norrköping. Fokus ligger på hur vi försvarar demokrati- och människovärde och hur vi tillsammans kan arbeta för öppenhet och mångfald i Norrköping. På grund av den rådande pandemin flyttar årets dagar ut på webben och blir helt digitala.

–  Fördelen med det är att man ju titta på det man är intresserad av när man själv har tid. Nästan alla programpunkter finns tillgängliga två veckor framåt på vår webb, säger Anne Olofsson.

Sammanlagt blir det i år alltså 14 digitala programpunkter. Som vanligt inleds veckan på Förintelsens minnesdag den 27 januari med en ceremoni vid den judiska begravningsplatsen, inspelad i förväg men tillgänglig digitalt.

– I en stad där det finns en gammal synagoga och en judisk begravningsplats är det självklart att Förintelsens minnesdag är en mycket viktig dag. Det visar att Norrköping är en plats där människor med olika tro och tradition kan leva tillsammans och det är gott att vi är många i civilsamhället som kan vara med och bidra till demokrati- och människovärdesdagarna. Demokratin kan vi bara värna i samverkan, säger Thomas Wärfman kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping.

Årets program tar upp såväl historia som framtid. Aysha Jones, grundare av Black live smatter, journalisten Mina Dennart, grundare av svenska #jagärhär och Anna Hjälm från Svenska kyrkan kommer alla att beröra hur varje individ på olika sätt kan arbeta för ett mer inkluderande och medmänskligt samhälle.

Forskaren Kristina Wagrell, Museipedagog Ellika Kyndel, bildarkivarie Pernilla Pusa och Anna Berglind, kulturproducent och konstnär kommer att ge oss historiska tillbakablickar om bland annat nazism, främlingsfientlighet och hur vi lär oss av vår historia.

– Demokrati och människovärde är en oerhört viktig fråga idag och då är det bra att vi når ut till många. Årets program är brett och berör många olika ämnen. Förhoppningen är att det ska finnas något för alla, säger Irma Görtz (S), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Demokrati och människovärdesdagarna pågår 27 januari till 1 februari och arrangeras av Norrköpings kommun i samarbete med Svenska kyrkan i Norrköping. Mer om dagarna och hela programmet hittar du på norrkoping.se/demokratidagar. Programmet finns också bifogat detta utskick.

Aysha Jones
Black lives matters initiativtagare i Sverige, Aysha Jones, föreläser om sin upplevelse av rasismen i Sverige och hur arbetet med ”Black lives matter” kan påverka arbetet mot rasism i Sverige. Det blir en interaktiv föreläsning som berör ämnet rasism och ger dig handfasta råd kring hur du kan agera mer aktivt för att alliera dig med andra. För dig som utsätts för rasism är igenkänningsfaktorn stor och du bjuds in till att sätta ord på upplevelser, tankar och känslor som uppstår. Aysha Jones är offentlig talare, aktivist, influencer, entreprenör och mångfaldsstrateg som brinner för banbrytande marknadsföring och kommunikation. Hon är inte bara grundaren av Black lives matter Sweden utan även krönt till Årets viktigaste mama 2020 av magasinet Mama och Expressen.

Aysha Jones kan nås för intervju innan sin föreläsning genom kontakt med Anne Olofsson, 076-128 11 44.

Denna föreläsning kommer bara att kunna ses i realtid och går alltså inte att se i efterhand som många andra punkter i programmet.

Kontakt
Anne Olofsson
Titel: koordinator Norrköpings kommun
Telefon 076-128 11 44

_____________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: Joikhtiar.
Bild: Joikhtiar.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum