Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Bling-bling, änglar och ett och annat tassavtryck!

Dela

Även om verksamheten i Västerås domkyrka i år är reducerad, genomförs visningar i traditionell sommaranda. Och i vanlig ordning är alla visningar gratis!

Visning i Västerås domkyrka - för barn och deras vuxna
Visning i Västerås domkyrka - för barn och deras vuxna

Att Västerås domkyrka lockar besökare från hela världen är föga förvånande: Katedralen har bland annat en av de största samlingarna epitafier (gravminnen) från den svenska stormaktstiden och flera unika altarskåp. Sedan 2017 finns också Skattkammaren här, med sin silverskatt och andra enastående kulturhistoria föremål.

I sommar blir det dock inte riktigt som vanligt. Pga Corona ställs bl a tornuppstigningarna och lördagarnas orgelmatinéer in, men visningar kommer att erbjudas varje dag - under kontrollerade former.

För barn – och deras vuxna - finns visningar nästan alla veckans dagar.

- Västerås domkyrka är en fantastiskt barnvänlig plats. Det finns hur mycket spännande som helst att upptäcka och lära sig om, berättar pedagog Ingela Welén.

Under dessa visningar letas det drakar och döskallar, spanas efter änglar och många av de tassavtryck som fastnat i det medeltida teglet. Barnen får också lära sig att tyda många av de symboler som kyrkan har rikligt av.

Guidade visningar av kyrkan erbjuds varje dag, (på fredagar på engelska), och för den riktigt vetgirige, som helt enkelt inte kan få nog av katedralen, erbjuds den två timmar långa ”Grand tour” på onsdagar.

- På den här megaguidningen finns tid att fördjupa sig och berätta om sådant man annars inte hinner, berättar Ingela. Man får till exempel höra mer om orglarna och gravhällarna. Turen stannar också till vid domkyrkans alla sex medeltida altarskåp.

Västerås domkyrka lockar årligen runt 200 000 besökare. Följ med på en guidad visning i sommar och upptäck varför. Och kan du inte delta i en visning så är du välkommen att upptäcka den extraordinära katedralen på egen hand, när helst kyrkan är öppen. Här finns information på ett femtontal olika språk och även upptäckskartan ”Spårhunden” för barn.

Visningar under sommarperioden 22/6-16/8

Alla sommarens visningar är öppna för allmänheten och gratis. Dessa är också tillgänglighetsanpassade (med undantag för orgelvisning).
Pga rådande Coronaläge gäller max 12 personer vid varje visningstillfälle.
Tornet kommer heller ej att öppnas i år för guidade turer.
Även möjligheten för grupper att boka visningar utgår i sommar.

Måndag, tisdag, torsdag, fredag, lördag kl 11
Visning av domkyrkan för barn och deras vuxna
Guidad rundvandring i kyrkorummet - perfekt för hela familjen. Längd: Ca 30 min.

Måndag, tisdag, torsdag, fredag kl 15, lördag och söndag kl 12.30
Visning av Västerås domkyrka
I Västerås domkyrka möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia. I denna visning får du lära dig mer om domkyrkan då och nu. OBS! Fredagar på engelska. Längd: Ca 45 min.

Onsdag kl 11
Visning av domkyrkans orglar
Stora Åkerman och Lundorgeln med sina 5000 pipor är en av de största orglarna i Europa. Hör en av kyrkans musiker berätta om det praktfulla instrumentet. Längd: Ca 30 min.

Friday 3 pm (from July 3d – startar 3 juli)
Guided tour of the Cathedral in English. Approx. 45 min. Fredagar kl 15. Visning av Västerås domkyrka på engelska. Längd: Ca 45 min.

Onsdag kl 15
Grand Tour – lär dig ”allt” om Västerås domkyrka
På denna specialvisning får du veta ”allt” om Västerås domkyrka, om kristendomens historia i vår del av landet och om hur kyrkan arbetar och fungerar idag. Du får inte bara lära dig om de mest kända sevärdheterna utan också om sådant som man lätt missar. Längd: Ca 2 timmar.

För mer info: Peter Forsberg, 021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Visning i Västerås domkyrka - för barn och deras vuxna
Visning i Västerås domkyrka - för barn och deras vuxna
Ladda ned bild
Visning i Västerås domkyrka - Stora orgeln
Visning i Västerås domkyrka - Stora orgeln
Ladda ned bild
Visning i Västerås domkyrka - Mariakapellet
Visning i Västerås domkyrka - Mariakapellet
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Vi hjälper dig att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Allhelgonahelgen är den tid på året då många människor uppmärksammar och minns dem som avlidit. Svenska kyrkan Västerås erbjuder i år ljuständning åt alla som inte själva har möjlighet att besöka någon kyrkogård. På Hovdestalunds kyrkogård erbjuder vi ljuständning på såväl gravar som i minneslund. På övriga kyrkogårdar i Västerås pastorat tänder vi ljus i minneslunden. Ljuständningen är kostnadsfri och bokas senast den 16 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum