Blodig musikalpremiär på Kungliga Operan när Sweeney Todd intar scenen
Plats på scen för Stephen Sondheims blodiga skräckmusikal, som gjorde succé på Broadway vid premiären 1979. På Kungliga Operan blir det en upplevelse med extra allt: Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör i högform, storslagen scenografi och Ola Eliasson och Karolina Blixt i huvudrollerna som Sweeney Todd och Mrs Lovett. Premiär på stora scenen den 28 janauri kl 19.

Stephen Sondheims ambitiösa verk balanserar ofta på gränsen mellan musikal och opera – och ingenstans är detta tydligare än i Sweeney Todd, den morbida chocksuccén från 1979. En tät och intensiv berättelse om besatthet och destruktivitet – en korsning mellan svart komedi, blodig thriller och tragiskt drama. Sången varvas med talad dialog och mitt i mörkret finns inslag av morbid humor när Mrs Lovett bakar köttpaj av sina mordoffer. Berättelsen är också en skildring av industrialismen och människors utsatthet i 1800-talets London.
»Sweeney Todd utnyttjar dramatiskt några av våra djupaste rädslor och drar fram mörka frågor som förföljer oss. Kan slumpmässiga möten förstöra våra liv på ett ögonblick? När blir en längtan efter att nå ett mål en giftig besatthet? Hur mycket (eller lite!) krävs för att förvandla en vanlig människa till ett monster?«, frågar sig regissören, tillika operachefen, Michael Cavanagh.
Många är bekanta med berättelsen via Tim Burtons filmade version: The Demon Barber of Fleet Street (2007) med Johnny Depp och Helena Bonham Carter i huvudrollerna, som nådde en stor publik.
»Det är den mest operamässiga av alla Broadwaymusikaler. Dels är det den musikaliska kvaliteten. Dels så har den mörkare teman än en typisk Broadwaymusikal. Den påminner om Don Giovanni och Rigoletto. Handlingar får alltid konsekvenser – om man utnyttjar andra för att få det som man vill ha så är man i slutändan ett misslyckande. Och det blir man straffad för.», avslutar Michael Cavanagh.
Sweeney Todd är ursprungligen producerad på Broadway av Richard Barr, Charles Woodward, Robert Fryer, Mary Lea Johnson, Martin Richards i samarbete med Dean och Judy Manos. Presenteras efter överenskommelse med Music Theatre International.
Uppsättningen spelas på Kungliga Operans stora scen 28 januari tom 1 april.
Nyckelord
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder











Om
Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Brittenvår i Stockholm27.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den brittiske kompositören Benjamin Britten är välkänd i den klassiska världen men kanske lite mer av en doldis för operapubliken. Han beskrivs ofta som den klassiska musikens underbarn under 1900-talet. I vår kan stockholmarna uppleva Britten på både Folkoperan och Kungliga Operan. Först ut är Folkoperan med The Turn of the Screw och senare i vår har En midsommarnattsdröm premiär på Kungliga Operan, regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.
Biljetter till Kungliga Operan för 250 kronor under hela jubileumsåret 2023.25.1.2023 14:35:55 CET | Pressmeddelande
Idag släpps 250-kronorsbiljetter för att uppmärksamma Kungliga Operans 250-årsjubileum. Biljetterna släpps kontinuerligt under året och kommer att finnas tillgängliga till ett begränsat antal platser på ett flertal av årets uppsättningar. 250-kronorsbiljetterna är tänkta för ny, vuxen publik som inte förut besökt Kungliga Operan, de tidigare rabatterna för unga och studenter finns kvar.
Kungafamiljen mötte artister vid Kungliga Operans Jubileumsgala19.1.2023 16:16:50 CET | Pressmeddelande
Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson, premiärdansare Luiza Lópes och Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert mötte Kung Carl XVI Gustav, Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip i samband med att Kungliga Operan firade 250 år med en Jubileumsgala den 18 januari. Mottagningen hölls i Kungliga foajén, under galaföreställningens paus.
Upplev Kungliga Operans slutsålda Jubileumsgala på bio över hela landet16.1.2023 16:22:11 CET | Pressmeddelande
Än finns chansen att se Jubileumsgalan som uppmärksammar Kungliga Operans 250-årsjubileum. Den slutsålda galan visas på bio hos Folkets Hus och Parker, dels live den 21 januari kl 19, dels i efterhand på någon av de biografer som visar galan vid ett senare datum. Jubileumsgalan är en svindlande resa genom 250 år av opera, dans och musik, från Kungliga Operans invigning 1773 till idag. På scenen finns sångsolister som Nina Stemme, Karl-Magnus Fredriksson och Daniel Frank och dansare som Luiza Lopes och Calum Lowden, som uppträder tillsammans med Kungliga Operans kör och Kungliga Hovkapellet. Dirigent är musikchef Alan Gilbert, nyligen utsedd till Hovkapellmästare av kung Carl XVI Gustav.
Storslagen Jubileumsgala inleder 250-årsfirandet på Kungliga Operan20.12.2022 13:42:14 CET | Pressmeddelande
250 år av scenkonstmagi – på en kväll! På dagen 250 år efter att Kungliga Operans allra första föreställning ägde rum den 18 januari 1773 bjuder Kungliga Operan in till en tidsresa som går från 1700-talsbalett till nutida koreografi av Alexander Ekman, Wagnersång med världssopranen Nina Stemme, svenska tonsättare som Helena Munktell och Mats Larsson Gothe, nyskriven text av Carina Burman, Martina Montelius och Sara Stridsberg och mycket, mycket mer. Kvällen dirigeras av Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef som nyligen utsågs till Hovkapellmästare av kung Carl XVI Gustav. Galan sänds även live på bio över hela landet den 21 januari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum