Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Blommor, bin och en och annan gravsten

Dela

På Wallinska kyrkogården låter man nu gräset växa fritt. Detta som en del av ett projekt att främja den biologiska mångfalden.

På Kyrkbacken ligger Wallinska kyrkogården, och här ser det just nu lite mer vildvuxet ut än de flesta kanske är vana vid. Men det finns en genomtänkt anledning till det höga gräset!

- Det här gör vi för att bidra till mångfalden av både växter och djur, berättar Patrik Börjesson, kyrkogårdsföreståndare och den som ligger bakom idén.

Bin och humlor har stor betydelse för pollinering, och deras och andra pollinerande djurs pollination av framför allt vilda växter har en oerhört viktig roll i ekosystemet. Under 2000-talet har det dock kommit åtskilliga rapporter om att pollinerande insekter minskat drastiskt i antal. På många håll i världen talar man idag t o m om en pollinationskris.

- Humlor och bin behöver både mat och någonstans att lägga ägg, och den typen av miljöer är tyvärr inte så vanliga i stadsmiljö idag. Men här på Wallinska finns bra förutsättningar, berättar Patrik.

Wallinska har bara en aktiv grav, där man fortsatt håller gräset klippt, men består i övrigt av gamla gravar som finns kvar enbart utifrån sitt kulturhistoriska värde. Här finns också stora lindar som vid blomning redan idag lockar humor och bin. Men fler insatser behövs.

- Just nu är här mer av en gräsäng, men på sikt hoppas vi på fler blommor. När vi slår gräset i slutet av sommaren kommer vi därför att ta bort gräset och med det försvinner också en del naturlig gödsling. Det kommer att ge bra förutsättningar för örter och ängsblommor vilka föredrar en kargare jord.

Patrik berättar också att man har en god dialog med Naturskyddsföreningen kring projektet, och redan nu planerar att utöka de friväxande ytorna. På tur står gräsytorna utanför Wallinska och efter det delar av den Björlingska kyrkogården som också den ligger på Kyrkbacken. 

- Häromdagen träffade jag en 95-årig dam här på Wallinska. Hon berättade att hon bott i närheten i hela sitt liv och att kyrkogården nu börjar se ut som den gjorde när hon själv var barn. För oss är det vildvuxna i kyrkogårdsmiljö å andra sidan något nytt, men vi tycker att det är både ett spännande och ett viktigt sätt att positivt kunna bidra till miljön på, säger Patrik.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum