Transportstyrelsen

Boeing 737 MAX åter tillåtet i flygtrafik i Europa

Dela

Den europeiska byrån för flygsäkerhet EASA häver flygförbudet för flygplan av modellen Boeing 737 MAX. Därmed är flygplanet åter tillåtet för trafik också i Sverige. Men det krävs åtgärder från flygbolagen på flera punkter innan ett plan får lyfta.

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock

Flygmodellen belades med flygförbud av EASA den 12 mars 2019 efter ett haveri i Etiopien med ett plan av den aktuella modellen. Flygförbudet gällde hela Europa inklusive Sverige.

Idag kom besked att EASA upphäver flygförbudet genom ett nytt luftfartsdirektiv. I direktivet slås dock vissa villkor fast. Flygplanets styrsystem måste ändras på flera sätt, bland annat genom mjukvaruuppdatering och ombyggnation. Därtill behöver piloter genomgå extra utbildningar i speciella Boeing Max simulatorer och planen måste testflygas utan passagerare.

Transportstyrelsens roll framöver

Transportstyrelsens roll i arbetet är att via sitt tillsynsuppdrag följa upp och säkerställa att svenska flygbolag vidtar alla nödvändiga åtgärder som preciseras i direktivet för att få flyga med planen.

EASA declares Boeing 737 MAX safe to return to service in Europe (öppnas i nytt fönster)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock
Ladda ned bild

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum