Örnsköldsviks Kommun

Bokgåva ska stärka finska och samiska nationella minoritetsspråk

Dela

I anslutning till Nordiska litteraturveckan delar biblioteken i Örnsköldsviks kommun ut bokpaket till personer som har anknytning till finska, nord- eller sydsamiska. Satsningen är ett led i kommunens arbete som del i förvaltningsområdena för finska och samiska.

Bibliotekarien Åsa Eriksson ser fram emot att få förmedla finsk och samisk litteratur, förpackad i specialdesignade bokpåsar.
Bibliotekarien Åsa Eriksson ser fram emot att få förmedla finsk och samisk litteratur, förpackad i specialdesignade bokpåsar.

Örnsköldsviks kommun ingår i det finska och det samiska förvaltningsområdet vilket innebär särskilda skyldigheter att skydda, främja och stärka språken. Satsningen på bokpaket är ett led i det arbetet och syftar till att uppmuntra, ge inspiration och bidra till finsk respektive samisk språkrevitalisering. Bokpaketen finansieras genom det statsbidrag som Örnsköldsviks kommun tilldelas som del i förvaltningsområde.

Paketen innehåller böcker för barn, unga och vuxna och är förpackade i en särskilt framtagen tygkasse märkt med symboler för Sveriges nationella minoriteter. Paketen kommer att delas ut via kommunens bibliotek och biblioteksbuss med början under den Nordiska litteraturveckan, 14-20 november.

– Vår tanke med att lansera paketen under Nordiska litteraturveckan är att uppmärksamma att de nationella minoritetsspråken finska och samiska är inhemska språk meden lång historia och närvaro i Sverige. Rättsligt sett är det fråga om en särställning i Sverige som vi genom bokgåvan bidrar till att synliggöra. Människor med anknytning till dessa grupper har präglat det samhälle vi lever i och de nationella minoriteternas historia och språk är en självklar del av historien om Sverige i går, i dag och i framtiden, säger bibliotekarien Åsa Eriksson som varit samordnande i projektet.

Arbetet med urval och utformning har skett i dialog med finska och samiska invånare via kommunens öppna samråd för nationella minoriteter med fokus på språk och kultur. Även minoritetsspråklärare har varit delaktiga i framtagandet.

– Det har varit en gemensam och givande process. Vi har även konsulterat resursbiblioteket för finska vid Finlandsinstitutet, Tjállegoahte-Författarcentrum Sápmi och stiftelsen Gaaltije i Östersund för att se till att innehållet ska träffa rätt och bli så fint och bra som möjligt, berättar Åsa Eriksson.

Till en början har det tagits fram bokpaket i en begränsad mängd.

– Efterfrågan är svår att bedöma i förväg. Det här är att se som en strategisk och medveten engångssatsning mer än en årlig återkommande, men skulle efterfrågan nu vara större än vad det finns antal framtagna gåvobokpaket löser vi det i så fall, säger Åsa Eriksson.

Den som vill hämta ut ett bokpaket kan från och med 7 november fylla i en intresseanmälan på biblioteken i Örnsköldsviks webbplats.  

Nyckelord

Kontakter

Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare Örnsköldsviks kommun, 072-210 63 94, harriet.kuoppa@ornskoldsvik.se

Åsa Eriksson, bibliotekarie Örnsköldsviks kommun, 072-219 75 80, asa.d.eriksson@ornskoldsvik.se

Bilder

Bibliotekarien Åsa Eriksson ser fram emot att få förmedla finsk och samisk litteratur, förpackad i specialdesignade bokpåsar.
Bibliotekarien Åsa Eriksson ser fram emot att få förmedla finsk och samisk litteratur, förpackad i specialdesignade bokpåsar.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum