Svenska kyrkan

Bokmässan och Svenska kyrkan i utökat samarbete 2017

Dela

”Bildning” blir huvudtema för 2017 års bokmässa i Göteborg. Temat anknyter till reformationsåret 2017 och Svenska kyrkan kommer att ha en större roll än vanligt på mässan.

Bokmässanas programchef Daniel Levin (t.v) tillsammans med projektledarna för Se människan, Erika Hedenström och Mikael Ringlander. Foto: Magnus Aronson
 

- Vi har i många år haft ett gott samarbete med Svenska kyrkan. När Bokmässan fört samtal om 2017 års tema har vi landat i begreppet bildning. Det knyter an till ämnen som är angelägna för oss och öppnar samtidigt för att väva in aspekter som är relevanta för Svenska kyrkan, säger Daniel Levin, programchef för Bokmässan.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén ser en självklar koppling mellan begreppet bildning och reformatorernas ideal.

- När reformatorerna betonade sådant som rätten att själv kunna läsa Bibeln och bilda sig en egen uppfattning i andliga frågor så har det haft stor betydelse för vår syn på bildning och utbildning.

Temat 2017 vill också lyfta fram bildning som en viktig framtidsfråga, som ytterst handlar om hur vi bygger ett gott samhälle, säger Mikael Ringlander och Erika Hedenström, projektledare för Se människan, Svenska kyrkans arbete på Bokmässan.

- Bildning handlar om förmågan att utöva sitt medborgarskap, att växa och ta ansvar som människa. Mycket av detta bottnar också i reformationens tankegods.

Svenska kyrkan blir nästa år en framträdande samarbetspartner när Bokmässans program tas fram. Dessutom kommer Svenska kyrkan att, utöver Se människan-scenen som kommer att ha program som vanligt, också ha en helt ny egen scen med ett särskilt program om bildning och reformation.

- Vi ser fram emot många spännande och gränsöverskridande samarbeten, säger Mikael Ringlander.

I den särskilda tema-montern kommer programmet att helt präglas av reformationen och dess betydelse, inte bara för bildningen, utan för en mängd olika aspekter av samhällets, kyrkans och människors liv.

- Sverige är präglat av 500 år av reformation. Vi vill lyfta fram det arvet, med både dess ljusa och mörkare sidor. Men också se framåt och undersöka vad som i dag står i vägen för att samhället ska utvecklas i en god riktning – vad som behöver reformeras, säger Erika Hedenström.
 
Bokmässan 2017 äger rum 28 september-1 oktober.

KONTAKTPERSONER:
Erika Hedenström, kultursekreterare i Svenska kyrkan och projektledare för Se människan 
018- 16 96 23
Mikael Ringlander, projektledare för Se människan
070- 518 19 95

Bokmässan och Svenska kyrkan i utökat samarbete 2017 from Svenska kyrkan on Vimeo.

Reformationsåret 2017
2017 är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg och startade reformationen. Det uppmärksammas på en mängd sätt i Sverige och internationellt. Svenska kyrkan gör under året fyra stora nationella satsningar, där Bokmässan i Göteborg är en.

De övriga är: 
-Teologifestivalen i Uppsala i februari 
- Världens fest i Västerås i juni
- Reformationsveckan i oktober med festgudstjänst i landets samtliga domkyrkor på reformationsdagen den 31/10

Se människan
Se människan arrangeras av Svenska kyrkan, i samarbete med Verbum förlag, Sigtunastiftelsen och Sensus studieförbund.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum