Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Boksläpp och största turnén hittills för Solala - snart är de i din hemstad!

Dela

De är a cappella-gruppen som inte gillar a cappella. Ändå har de gjort bejublade framträdanden på Göta Lejon i Stockholm, Storan i Göteborg, i Allsång på Skansen och i Melodifestivalen (utom tävlan). Nu är Solala dubbelt aktuella: i mars ger de sig ut på sin största turné hittills och samtidigt släpper de boken Solala: Vol.1.

Omslag
Omslag

Många känner igen Solala från YouTube som ”de där sköna göteborgarna som sjunger i köket och använder spaghetti som instrument”. Deras mest populära video fick två miljoner visningar på bara några dygn. 

A cappella-gruppen Solala är unik i sin genre. De sjunger vid köksbordet, kompar på hemmasnickrade köksinstrument och framför låtarna med ett schvung och en personlig stil som helt bryter mot den traditionella, lite präktiga bilden av a cappella-grupper. 

I början av mars drar Jens Lindvall, Anders Gabrielson och Olle Bergel ut på sin största Sverigeturné hittills. 

Samtidigt kommer de med en efterlängtad bok som är full av musikalisk inspiration, innovativa arrangemang på välkända låtar (med kompletta noter), nyskapande idéer om hur en a cappella-grupp kan vara och en stor dos värme och humor. 

– Man kan fråga sig hur man gör en bok om a cappella-sång. Solala: Vol.1 är en notbok, men den liknar ingen annan notbok som någonsin getts ut. Det är mycket fokus på personlig sångstil, lyssnande och arrangemang, säger Olle Bergel. 

– Vi har fått otroligt många förfrågningar genom åren. Många vill ha noter och arr, men vi har aldrig haft något nedskrivet. Nu är det gjort och vi delar även med oss av tips på roliga spel som passar vid ett köksbord samt instruktioner för hur du gör egna komp och konstruerar instrument (perc) av kökstillbehör, berättar Anders Gabrielson.

Solala har bokstavligt talat ruskat om den traditionellt välstrykta och vattenkammade a cappella-genren både i form av arrangemang och sångstil. 

– Solala är en a cappella-grupp som inte gillar a cappella-genren. I boken berättar vi om hur vi förhåller oss till sång och hur man kan undvika att snubbla i den traditionella a cappella-gruppens fallgropar. Vår förhoppning är att blåsa nytt liv i både a cappella- och körsången – som engagerar över 600 000 svenskar, säger Jens Lindvall. 

 

Fakta om Solala

En kväll för sju år sedan träffades tre vänner hemma i köket. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och – i och med detta – bildat en ny genre inom svensk vokalmusik. Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med sitt unika tonspråk, sin bländande stämföring och sin minst sagt varierade repertoar – allt ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument – ändrat reglerna för hur sång i grupp kan låta. 

De stora konserthusturnéerna har under de senaste åren avlöst varandra och Solala har även gästat Allsång på Skansen samt gjort mellanakten i finalen av Melodifestivalen 2018 tillsammans med Helen Sjöholm. 

Under våren 2016 startade de "Solala Sessions", en serie klipp där de gör vokala köksversioner tillsammans med andra svenska artister såsom Magnus Carlsson, Edda Magnasson, Helen Sjöholm, Sanna Nielsen, Tommy Körberg och Maia Hirasawa - för att nämna några. Samarbetet med Helen Sjöholm har hyllats av både kritiker och publik och deras video med Ted Gärdestads "Come give me love" visades närmare två miljoner gånger på bara några dygn. 

Våren 2018 turnerade Solala tillsammans med Bohuslän Big Band i publik- och kritikersuccén "Brinner upp i natten" som var baserad på musik av Håkan Hellström. 

Under våren 2019 får vi återse gruppen i sin originaluppsättning runt köksbordet i "Köket på turné" – som alltså blir deras största turné hittills. Konserten kommer att innehålla både deras populäraste covers och nytt material inbäddat i en intim hemma hos-känsla med underbar stämsång.

Om medlemmarna: 

Olle Bergel är född och uppvuxen i Uppsala. Hans musikaliska skolning började tidigt med piano som huvudinstrument och fagott som biinstrument. Han fortsatte pianostudierna på Skurups folkhögskola. Olle är också utbildad läkare, ett yrke han hittills aldrig utövat då musiken och Solala upptagit all tid. 

Jens Lindvall är född i Skärhamn, Tjörn och uppvuxen i Göteborg. Han gick musiklinjen på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg där han lärde känna Anders. Efter det studerade Jens skådespeleri på Wendelsbergs Folkhögskola och sedan på Teaterhögskolan i Malmö. Han har arbetat som skådespelare på bl.a. Norrbottensteatern, Teater Västmanland och Göteborgs stadsteater. Jens är delägare och en av grundarna till Kvartersscenen 2Lång i Göteborg. 

Anders Gabrielson är uppvuxen i Floda utanför Göteborg. Han gick musiklinjen på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg där han lärde känna Jens. Anders huvudinstrument var saxofon och efter gymnasiet studerade han vidare på Fridhems folkhögskola och Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Se turnéschema i nedan länk: 

http://www.solala.se/concerts 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

Hos Tukan förlag hittar du färgstarka och originella böcker. Vi har ett brett, prisvärt och alltid aktuellt sortiment fullt av kunskap, inspiration och underhållning. För både vuxna och barn. Genom vår nyfikenhet, flexibilitet och vilja att göra saker på vårt eget sätt, har vi utmanat en hel bransch och blivit en udda fågel i bokvärlden

Tukan förlag startades 2008 av Christian Bang-Melchior. Det är ett av Sveriges största förlag och ger ut cirka 300 nya titlar om året.

Bokförlaget Nona grundades 2010 i Göteborg och är ett systerförlag till Tukan förlag. På Nona ger vi ut omkring 15 böcker per år och i vår katalog hittar du såväl skönlitteratur som biografier och memoarer. Vi ger ut både svenska och utländska författare och har nära samarbeten med ett flertal internationella bokförlag.

Den röda tråden i vår utgivning är starka berättelser om fascinerande människor och deras livsöden. Våra böcker attraherar och engagerar en bred publik och säljs idag hos samtliga stora svenska återförsäljare.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum