Bolagsverket

Bolagsverket får uppdrag av regeringen att bygga en verifieringstjänst för företagsinformation baserat på blockkedjeteknik

Dela

Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation. Tjänsten ska bygga på blockkedjeteknik och syftet är att företagare ska kunna samla och dela verifierad och aktuell information om sitt företag.

Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation.
Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation.

Bolagsverket har under 2021 arbetat med en prototyp för att samla in företagsinformation från myndigheter och andra utgivare och tillgängliggöra det, baserat på blockkedjeteknik. Nu ger regeringen Bolagsverket i uppdrag att utveckla tjänsten vidare och göra ett koncepttest. Syftet med tjänsten är att företag ska kunna samla in och hantera relevant information och göra den tillgänglig på ett enkelt sätt.

– Vi är väldigt glada att vi fått det här uppdraget av regeringen, säger Patrick Eckemo, chef för digitaliserings- och innovationsavdelningen på Bolagsverket. Utifrån regeringens ambitiösa mål att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter ser vi fram emot att ta det här arbetet vidare och bidra till att skapa en bättre vardag för Sveriges företagare. Det följer helt vår vision om ett näringsliv där företagsinformation flödar fritt och skapar värde för samhället.

Realtidsuppdaterad information

Företag har idag behov av att kunna både hämta och lämna information som rör verksamheten till bland annat myndigheter, så som finansiell information, F-skatt eller tillstånd av olika slag. För företagarens kunder finns ett stort värde i att kunna ta del och värdera informationen för att kunna göra trygga affärer. I verifieringstjänsten ska en företagare kunna samla informationen och göra den tillgänglig för de som behöver ta del av den. Informationen ägs av företagaren och är uppdaterad i realtid och därmed skapas både minskad administration, ökad trygghet och transparens.

– Idag finns mycket information kopplat till företag men den kan vara svår att överblicka, säger Patrick Eckemo. Med verifieringstjänsten kan information som rör företaget samlas och enkelt visas upp. För företagaren innebär detta att denne sätts i centrum och kan hämta den information den behöver på ett ställe, istället för att gå till respektive myndighet eller utgivare. Kunder till företaget kan sedan lätt överblicka och värdera informationen för att se att de gör affärer med en trovärdig motpart.

Uppdraget ska redovisas för regeringskansliet senast 31 mars 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation.
Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bolagsverket
Bolagsverket

851 81 Sundsvall

0771-670 670https://bolagsverket.se/

Bolagsverket ska skapa förutsättningar för ett näringsliv där man kan lita på varandra. Kärnan i vårt uppdrag är att kvalitetssäkra och tillhandahålla företagsinformation, som skapar värde för samhället.

Pressbilder

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket har fått kritik av JO för kontantvägran10.2.2022 15:26:50 CET | Pressmeddelande

Bolagsverkets ställningstagande att inte ta emot kontanter gjordes för ett antal år sedan i samråd med andra myndigheter och efter en juridisk analys. JO redovisar i ett beslut daterat den 7 februari 2022 en annan analys och kommer fram till att Bolagsverket måste ändra sina rutiner, vilket Bolagsverket nu kommer att göra. Bolagsverket uppmärksammar samtidigt att ett bredare återinförande av kontanthantering skulle innebära ett steg tillbaka sett till utvecklingen av betalningsflöden i samhället i övrigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum