Boinstitutet

Boprisets jury besöker Kiruna

Dela

I helgen besöks Kiruna av juryn för det nyinstiftade Bopriset för att studera stadsomvandlingen, som är unik av sitt slag, där stora delar av staden måste flyttas för att ge plats åt gruvbrytningen.

- Även om Kirunas utmaning är speciell, är den intressant att studera för att se vad andra regioner kan lära gällande social hållbarhet och klimatomställning, vilket är en anledning till att projektet väckt stor uppmärksamhet även internationellt, säger Erik Stenberg, jurymedlem för Bopriset och bostadsforskare vid KTH.

Bopriset ska lyfta goda exempel från hela Sverige

Bopriset- till minne av Josef Frank, är instiftat av Boinstitutet med stöd av Svenskt Tenn och belönar attraktivt bostadsbyggande med kvalitet- för alla. Priset delades ut första gången 2018 till vinnaren Helsingborgshem, för att man med stor respekt för de boendes villkor och önskemål rustat upp det klassiska miljonprogramsområdet Drottninghög. Prissumman, på 100 000 kronor, kommer användas i sommar för simskola för barnen i området. Under 2018 inkom 40 nomineringar, men ingen från Norrland, vilket är en anledning till resan.

- Med Bopriset vill vi lyfta fram goda exempel från hela Sverige, som visar att det går att bygga med kvalitet och hänsyn till att människor ska ha råd att bo, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet.

Här kan du nominera till Bopriset 2019

Juryn för Bopriset består av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Li Pamp, programledare och journalist, Viktoria Walldin, socialantropolog, White arkitektbyrå, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet och Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte och samordnas av Mikael Sekund, rådgivare.

Pressen är välkommen att delta

Journalister och representanter för media som vill rapportera om besöket och träffa Boprisets jury är välkomna att delta vid lämpligt tillfälle efter överenskommelse.

Presskontakt: erik.normark@boinstitutet.se Tel 0703 61 90 15

Kort om programmet

Studiebesöket startar redan på söndagen 16/6 kl 15.00 med rundvandring i staden och guidning av Victoria Walldin, socialantropolog för White arkitekter och Christer Larsson, som varit delaktiga i utformningen av Kirunas nya stadsplan. Därefter besöker Boprisets jury stadshuset för samtal med stadens politiska företrädare. Under måndagen 17/6 med start kl 09.00 besöker juryn LKAB och avslutar dagen med ett möte kl 10.30 på expolateringskontoret i Kiruna.

Foto: Kiruna Kommun Motiv: Stadshudet Kristallen

Bifogade foton

Motiv: Erik Stenberg Foto: Christer Gummeson

Motiv: Moa Andersson Foto: Kristian Pohl

Motiv: Bopriset jury Foto: Erik Normark

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Om oss

Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.Boinstitutet startades 2017 och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund

 

 

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum