Borås bäst på att motverka nedskräpning
Borås har utsetts till Årets Håll Sverige Rent-kommun för fjärde året i rad. Priset delas ut årligen till en kommun som arbetat på ett strategiskt och kreativt sätt med att förebygga nedskräpning. Borås fick priset på Håll Sverige Rents konferens under tisdagen. Gävle kom tvåa och Ystad kom på tredjeplats.

– Borås arbetar både brett och långsiktigt mot nedskräpning med innovativa lösningar som förebygger nedskräpning. Många kommuner kan spara pengar på att arbeta förebyggande mot skräp istället för att bara städa upp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Vinnare 2018 är för fjärde året i rad Borås med motiveringen:
För ett långsiktigt arbete med barn och unga, förbättrad renhållning och beteendeförändring. Genom sitt innovativa och enträgna arbete mot nedskräpning är Borås en förebild för Sveriges alla kommuner.
Gävle och Ystad kom på andra respektive tredje plats. Övriga finalister var Vellinge och Kävlinge.
– De kommuner som toppar rankningen har drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. Genom att exempelvis mäta hur mycket skräp som hamnar utanför papperskorgarna kan fler kommuner sätta in effektiva åtgärder som sparar på både pengarna och miljön, säger Johanna Ragnartz.
Rankingen baseras bland annat på antalet personer som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj ”Vi Håller Rent”, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning.
Här hittar du samtliga kommuners placering i Håll Sverige Rents ranking Kommunindex 2018.
Priset delades i år ut för nionde gången. Borås vann även 2015, 2016 och 2017.
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89
Stefan Hållberg, områdesansvarig kommun, telefon 073-699 04 16
Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2018
Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:
– andel skräpplockare
– ansluten till Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter (om kommunen hjälper till med exempelvis utdelning av säckar och påsar)
– medlem i nätverket HSR-kommun
– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)
– andel skolor och förskolor i Grön Flagg
Enkätfrågorna löd i sin helhet:
Har din kommun mål och åtgärder för att minska nedskräpningen?
Finns det i din kommun en eller flera tjänstemän som har utsetts att ansvara för det förebyggande arbetet mot nedskräpning?
Har kommunen en avsatt budget till förebyggande åtgärder mot nedskräpning, som exempelvis informationskampanjer eller skräpplockardagar?
Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen?
Med det avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen och i skog och mark, ej kostnader för renhållning.
Har kommunen under det senaste året genomfört någon typ av mätning av nedskräpningen, som exempelvis skräpmätning eller enkätundersökning?
Beskriv en eller flera aktiviteter ni genomfört under 2018 för att förebygga nedskräpning, som t.ex. en annonskampanj, nudgingkampanj, information, utbildning etc.
Om enkäten
Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige, och 157 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens om 54 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 11 oktober till 12 november 2018.
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Länkar
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Hela Sverige plockar skräp - anmälan öppen till Håll Sverige Rent-dagen 17 september8.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Gör något stort – plocka lite skräp! Den 17 september är det dags för den årliga Håll Sverige Rent-dagen, då hela Sverige samlas, från norr till söder, gammal som ung för att plocka skräp. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet, vill göra något konkret för miljön och tar saken i egna händer – bokstavligen!
Håll Bohuslän Rent - kraftsamling för ett renare Bohuslän28.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.
Snus och plast vanligaste skräpet i fjällorter14.6.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pudersnö, sol på uteserveringar och glada barn i backen. Det är det vi oftast förknippar med en resa till fjällen på vintern. Men även snusprillor, plastbitar och cigarettfimpar som slängts på marken är numera en vanlig upplevelse i fjällen, visar en ny undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.
Ny rapport: Så påverkar nedskräpningen människors känslor13.6.2022 09:43:10 CEST | Pressmeddelande
Nedskräpning är inte bara ett miljöproblem. Den påverkar människors bild av sina grannar, samhällets institutioner och kan i förlängningen även påverka hur trygga de känner sig. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent.
Nära 800 000 deltog i Skräpplockardagarna9.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna är över. Nära 800 000 svenskar deltog, ungefär 90 procent av dem var barn och unga. Detta gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion (mot nedskräpning). Tillsammans fyllde deltagarna motsvarande 200 stora skåpbilar med knappt 9 miljoner liter skräp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum