Håll Sverige Rent

Borås stad årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela

Borås Stad har i dag utsetts till Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016 – för andra året i rad. Borås får priset för sitt strategiska och breda arbete mot nedskräpning.

– Borås Stad är ett mycket gott föredöme och arbetar både strategiskt och brett mot nedskräpning. Kommunens aktiviteter engagerar också många boråsare, vilket vi tycker är fantastiskt roligt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent rankar varje år kommunerna utifrån arbetet mot nedskräpning. Bland annat baseras rankningen på antalet skräpplockare samt enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning.

– Kommunerna som har tagit sig till final har alla drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. De har också bra koll på vad skräpet kostar kommunen och hur stora mängder skräp som slängs i kommunen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I indexet ingår också uppgifter om huruvida kommunen är ansluten till Håll Sverige Rents kampanj och medlem i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner. Kommunerna har också fått poäng efter antalet skolor och förskolor som ingår i nätverket Grön Flagg, som är Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan.

Priset delades i år ut för sjunde året. Förra året gick priset till Borås stad (2015) och året innan det till Helsingborg stad (2014).

Rankningen över alla landets kommuner finns här (riks- och länsvis): http://www.hsr.se/node/1255

Mer fakta nedan:

– Topp-fem-listan Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

– Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

– Enkätfrågorna till kommunen

– Om Håll Sverige Rents skräpplockardagar 2016

– Lista på samtliga kommuners placering i Håll Sverige Rents index

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89

Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, petra.holgersson@hsr.se, 072-565 44 05

Topp-fem-listan i Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016:

1.Borås
2.Kävlinge
3.Helsingborg
4.Lomma
5.Södertälje

Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

– antal och andel skräpplockare
– ansluten till Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter (om kommunen hjälper till med exempelvis utdelning av säckar och påsar) 
– medlem i nätverket HSR-kommun
– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)
– antal och andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Enkätfrågorna till kommunerna:

  • Har din kommun mål och åtgärder för att minska nedskräpningen?
  • Finns det i din kommun en eller flera tjänstemän som har utsetts att ansvara för det förebyggande arbetet mot nedskräpning?
  • Har kommunen en avsatt budget till förebyggande åtgärder mot nedskräpning, som exempelvis informationskampanjer eller skräpplockardagar?
  • Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen?
    Med det avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen och i skog och mark, ej kostnader för renhållning.
  • Har kommunen under det senaste året genomfört någon typ av mätning av nedskräpningen, som exempelvis skräpmätning eller enkätundersökning?

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige under oktober 2016. 158 kommuner svarade, vilket motsvarar en svarsfrekvens på drygt 54 procent.

Om Håll Sverige Rents skräpplockardagar 2016

I år deltog 767 782 personer i Håll Sverige Rents skräpplockardagar. 274 av 290 kommuner samarbetar idag med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna. Av dem är 75 med i nätverket Håll Sverige Rent-kommun.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum