Sveriges AllmännyttaSveriges AllmännyttaSveriges Allmännytta

Bostadsmarknadens parter startar gemensamt digitaliseringsforum

Dela

Smarta digitala tjänster kan skapa mervärden för både fastighetsägare och hyresgäster. Nu startar Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta ett gemensamt digitaliseringsforum för att möjliggöra hyresrättens utveckling till en modern och digitalt anpassad boendeform.

Allt fler tjänster kopplade till våra bostäder är numera digitala och utvecklingen går snabbt. Befintliga tjänster kan gå från analog till digital, exempelvis information till hyresgästerna eller digitala lås i stället för traditionell nyckelhantering.

Dessutom kan helt nya tjänster tas fram och nya beteenden skapas om fastighetsägarna investerar i digital infrastruktur som trådlös inomhustäckning, fiber och bredband, digitala lås samt kameror och sensorer. Det gör det möjligt att jobba hemifrån, erbjuda digitala vård- och omsorgstjänster och flexibla mobilitetstjänster. Det kan också möjliggöra att samhällstjänster, såsom skolan, fungerar även på distans.

– Hyresrätten är en attraktiv boendeform där många vill bo. Därför känns det rätt i tiden att vi, bostadsmarknadens parter, inleder en gemensam trendspaning. Vi vill gärna vara en del i att skapa mervärden för att öka trivseln och nöjdheten för hyresgästers boende och närmiljö. I det ligger att hitta lösningar som kan underlätta boendet för landets 3 miljoner hyresgäster och säkerställa att de har rimliga kostnader, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Det gemensamma forumet ska följa utvecklingen inom digitaliseringsområdet, utreda möjliga finansieringslösningar av olika digitaliseringsåtgärder samt utreda olika former av ramavtal. Det ska också ge parterna vägledning i hur utvecklingen av digitala tjänster ska hanteras inom ramen för bruksvärdessystemet. Arbetet ska starta under året.

– Dagens lägenheter går alltmer mot att vara mer än en bostad. Allt fler arbetar delvis hemifrån och det kan också vara en arbetsplats för hemtjänst och hemsjukvård, där digitala lösningar kan underlätta för både vårdgivare och för den som behöver vård. Därför är det viktigt att vi samverkar för att ta fram morgondagens digitala lösningar, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Hyresgäster förväntar sig samma tillgång till digitala tjänster som de som bor i bostadsrätt eller villa. Den snabba utvecklingen av nya digitala tjänster kommer sannolikt kräva ytterligare investeringar i infrastruktur och det är därför viktigt att skapa långsiktigt hållbara finansieringslösningar för att hyresvärdar ska kunna fortsätta arbete med att digitalisera hyresrätten, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Forumet är ett resultat från en av arbetsgrupperna som tillsats inom ramen för samtalen kring hyressättning mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.

För mer information, kontakta:

Hyresgästföreningen: Nationella pressjouren, 010–459 10 70, press@hyresgastforeningen.se

Niklas Stavegård, kommunikationschef, Fastighetsägarna Sverige, 072–738 22 27 niklas.stavegard@fastighetsagarna.se 

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum