Navet

Bra fart i bygghandeln under 2020

Dela

Som helhet ökade försäljningen i den byggvarurelaterade detaljhandeln med ca 12 procent under 2020 jämfört med året innan enligt Navets löpande månadsindikatorer, Marknadssignaler och prognoser.

Bra fart i bygghandeln under 2020, bild: Navet
Bra fart i bygghandeln under 2020, bild: Navet

Som helhet ökade försäljningen i den byggvarurelaterade detaljhandeln med ca 12 procent under 2020 jämfört med året innan enligt Navets löpande månadsindikatorer, Marknadssignaler och prognoser.

Särskilt kraftig var ökningen under perioden april-juli, då försäljningen enstaka månader ökade med 15-20 procent jämfört med 2019. Att vi tvingats spendera mer tid i hemmet och även hållit oss på hemmaplan under semestern har lett till att många tagit tag i ombyggnads och renoveringsprojekt i villan eller fritidshuset. Den ökade aktiviteten går även att spåra i faktorer som bostadsprisökningar, växande ROT-avdrag och en ökad försäljning av fritidshus.

Jens Linderoth, som är analysansvarig på Navet, tror att det kan finnas möjligheter till ett bra drag i bygghandeln även i år, men troligen blir inte tillväxten lika stor som 2020. Ju längre pandemin pågår under våren desto större risk är det att vi tvingas till reserestriktioner även i sommar. Vi har ett fortsatt behov av att arbeta hemifrån och anpassar våra hem efter det. Dessutom slopas uppskovsräntan på reavinst, vilket kan bidra till en viss inkomstförstärkning för vissa hushåll samt bidra till en ökad aktivitet på begagnatmarknaden menar Jens.

Källa: NAVET Analytics

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bra fart i bygghandeln under 2020, bild: Navet
Bra fart i bygghandeln under 2020, bild: Navet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Navet
Navet
Järnvägsgatan 11
252 24 Helsingborg

042-16 90 30https://www.navet.se/

Navet är specialiserade affärskonsulter som sedan 1989 hjälpt kunder till Bättre Affärer inom tre samverkande affärsområden:

- NAVET Analytics
- NAVET Corporate finance
- NAVET Affärssystem

Navet är oberoende och verkar där du verkar. Som kund får du en unik lösning, för varje kund har sina speciella förutsättningar. Det handlar om nyfikenhet och vetgirighet. Att förstå just ditt företag och dess möjligheter. Att lyssna in för att kunna leverera bättre affärer. År efter år.

Följ Navet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Navet

Konsumenter kvar på enkla åtgärder när det kommer till hållbart byggande15.2.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

Bygg- och fastighetssektorns produktion står för sammantaget cirka 10 till 30 procent av den totala miljöpåverkan i Sverige. Trots detta visar studien ”Vem bryr sig om hållbar renovering?”, som tagits fram av NAVET Analytics på uppdrag av Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) – ett initiativ från Boverket och Svensk Byggtjänst, där över en halv miljon konsumenter i Sverige studerats med hjälp av AI, att konsumenterna är kvar på de enkla åtgärderna och glömmer till stor del hållbarhetsaspekten när det kommer till renovering och byggande.

Skåne i topp bland storstadslänen när det gäller husbyggnadsinvesteringar18.1.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

I Skåne bedöms den samlade volymen påbörjade husbyggnadsinvesteringar för 2020 att landa strax över 2019 års volym. Det kan jämföras med de andra storstadslänen, Stockholm och Västra Götaland, där husbyggnadsinvesteringarna bedöms ha minskat med ca 3 respektive 10 procent. Det visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för Sveriges byggmarknad, som levereras en gång i kvartalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum