DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Bra gjort – men fel tänkt

Dela

DHR om assistanspropositionen: Det är positivt att vilja stärka rätten till assistans. Men synen på användarna är helt fel.

-Att vilja stärka assistansen är positivt och helt rätt, säger Karolina Celinska. Men samtidigt så har regeringen missat något helt fundamentalt: Att en individ är en person och inte kan styckas upp i behovsenheter.

Nya regeringspropositionen om stärkt assistans innehåller bra saker – men är samtidigt en del av ett stort feltänk. Det menar DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo och DHR:s rättighetspolitiska samordnare Karolina Celinska.

- Personlig assistans är en mänsklig rättighet, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. För att den ska fungera som det är tänkt – att även människor med nedsatt funktionsförmåga sa leva ett värdigt och fullgott liv – då måste det här modultänkandet och detaljtänkandet upphöra.

LSS, Lagen om stöd och service, där personlig assistans ingår, har som syfte att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra.

- Idag är behovsbedömningen uppdelad i ”grundläggande behov” och ”andra personliga behov”, säger Åsa Strahlemo. Det är en oacceptabel indelning av människors liv. Behoven skiljer sig naturligtvis åt från person till person och även från dag till dag. Precis som för personer utan funktionsnedsättning. Ett särskiljande mellan begreppen innebär en avhumanisering av oss. Behov är inte enskilda, uppsplittrade och förutsägbara, utan skapar tillsammans en helhet som inte går att räkna ut i timmar och minuter.

DHR menar att den personliga assistansen måste ses i sin helhet. För detta krävs att de här problemen i lagstiftningen löses, istället för att försöka lappa och laga. Behovsprövningen görs idag genom absurt räknande av minuter.

DHR ser samtidigt, vid sidan av denna uppsplittring, en generell åtstramning i bedömningar av assistansen. Högsta förvaltningsdomstolen 2019 slog fast att sminka sig inte är en del av personlig hygien.

-Så de som har nedsatt rörelseförmåga ska inte få sminka sig, men alla andra kan ju sminka sig. Smink måste väl ända ses som inom ramen för vad folk gör? säger Karolina Celinska. Det dras in på saker som är självklara för alla andra.

I duschen har du rätt till schamponering men inte hårbalsam - och absolut inte hårstyling. Som grundläggande behov räknas bara underkläder, inte andra kläder.

Det är svårt att få beviljat assistansDHR  alls idag. Många får avslag. Och de som har personlig assistans måste räkna sina minuter.

- Om jag vill stå längre i duschen en dag, säger Karolina Celinska, så måste jag avstå från lika många assistansminuter för något annat. Vad ska jag då minska på? Att äta?

För mer info:

Förbundsordförande Åsa Strahlemo, tel 08 6858029

Rättighetspolitisk samordnare Karolina Celinska, tel 08 6858034

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR - Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum