Bring

Bra med fokus på konkurrensen på postmarknaden

Dela

Bring Citymail välkomnar att Postlagsutredningen lyfter fram vikten av konkurrens på postmarknaden i sin gedigna genomlysning av postmarknaden och postlagstiftningen. Bland annat skyddas kunderna mot omotiverade prishöjningar.

Igår presenterade Postlagsutredningen sitt slutbetänkande, Till sista utposten - En översyn av postlagstiftningen i ett digitaliserat samhälle (SOU 2016:54). Utredaren betonar vikten av konkurrens på postmarknaden.

Det är särskilt glädjande att utredningen lyfter samdistribution av post och tidningar. Samdistribution bidrar till att säkra distributionen av tidningar och post i hela landet, säger Bring Citymails vd Patrik Östberg.

Utredningen lyfter bland annat problemet med att PostNord, genom sitt ägande av Tidningstjänst, kan blockera samdistribution till en femtedel av landets postmottagare.

Utredningen föreslår få skarpa åtgärder som förbättrar den postala infrastrukturen.

Vi hade gärna sett krav på fastighetsboxar och paketboxar i flerfamiljshus. Med post- respektive paketboxar i entréerna skulle fler kunna få sina e-handelspaket levererade till bostaden och distributionen skulle effektiviseras avsevärt, säger Patrik Östberg.

I sitt delbetänkande föreslog utredningen att kravet på att A-postbrev ska delas ut påföljande arbetsdag ändras till två dagar. Dessutom föreslås det att prisreglering för normalporto ska bibehållas med vissa mindre justeringar.

Prisreglering behövs på där PostNord har de facto monopol. Både för att skydda kunderna mot omotiverade prishöjningar där ingen konkurrens finns och för att den dominerande aktören inte ska kunna missbruka sin ställning. Utredningen är mycket tydlig med att prisregleringen endast berör 15 procent av volymerna på postmarknaden. Det finns således fritt utrymme för prisjustering på resterande 85 procent , avslutar Patrik Östberg.


 

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta:
Patrik Östberg, vd Bring Citymail
patrik.ostberg@bringcitymail.com
+46 70-260 07 45

Länkar

Om

Bring
Bring
Västberga allé 60
126 30 Hägersten

+46 70 789 78 50http://www.bring.se

Bring löser vardagslogistiken åt små och stora verksamheter i Norden. Vi är drygt 3 000 medarbetare i Sverige som brinner för att transportera, planera, leverera, lagra och kommunicera. Bring är en del av Posten Norge, en av de största logistik- och postaktörerna i Norden. Vi arbetar för din verksamhet utifrån tydliga värderingar: pålitlighet, mod, öppenhet, samarbete och respekt.

Följ Bring

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Bring

Bring öppnar dörren med Glue när kunden inte är hemma19.12.2017 09:00Pressmeddelande

Rapporter om överfulla utlämningsställen duggar tätt i takt med att e-handeln ökar. Den stora utmaningen är att leverera paket enligt konsumentens önskemål där och då man vill ta emot sin leverans. Efter en pilottest utökar nu smartahem-företaget Glue och logistikföretaget Bring sitt samarbete till en fullskalig utrullning som gör det möjligt att få hem paketet på hallmattan utan att behöva vara hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum