RF/SISU

Bra med skyndsam hantering av pandemilag

Dela

Regeringen meddelade under måndagen att de beslutat att gå vidare med förslag på en tillfällig pandemilag för covid-19. Det är positiva besked som ger hopp om flexibilitet vad gäller träning och minskad trubbig tillämpning.

– Det är positivt att regeringen så skyndsamt beslutat om förslag till pandemilag och att de ser vikten av att barns rätt till fritidsaktiviteter ska tillmätas vikt i frågan om vad som ska begränsas och inte. Det är också positivt att regeringen ser vikten av en större flexibilitet vad gäller träning och mer träffsäkra lagar för idrott med publik och tävlingar samt lopp på väg, snö, i skog och i vatten där ytorna ofta är mycket stora, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet vill återigen trycka på vikten av att arbetet med föreskrifter och handläggning skett parallellt av berörda myndigheter för att inte riskera otydlighet kring hur den ska tillämpas från den 10 januari.

– Alla regelverk och administrativa rutiner behöver vara på plats samtidigt som lagen träder i kraft så att den också kan användas omgående och på ett likvärdigt sätt. Det är särskilt viktigt för att undvika att begränsa föreningsidrott i onödan, säger Björn Eriksson.

I första hand är syftet med lagen att kunna vidta åtgärder som hindrar smittspridning, utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert. Regeringen föreslår även att länsstyrelserna ska få tillsynsansvar. Lagen föreslås träda i kraft den 10 januari 2021 och gälla till sista september 2021.

Regeringens lagrådsremiss Covid-19 lag (länk)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

25 föreningar i Jämtland Härjedalen får dela på drygt 400 000 kr i verksamhetsstöd för äldre19.3.2021 10:51:00 CET | Pressmeddelande

Riksidrottsförbundet har beslutat att bevilja totalt 24 miljoner kronor i verksamhetsstöd till idrottsföreningar som bedriver verksamhet för personer 65 år och äldre. Syftet med stödet är att ge föreningar förutsättningar att bedriva och utveckla verksamheten för målgruppen. Stödet är en engångsföreteelse och hanterades i en ansökningsomgång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum