We Effect

"Bra och viktigt att FN:s livsmedelsprogram får Nobels fredspris"

Dela

We Effect gratulerar FN:s livsmedelsprogram, WFP, till Nobels fredspris 2020. Priskommitténs val är en viktig uppmaning till det internationella samfundet att samverka globalt för att motverka den hungerkris som följt i coronapandemins spår och att stärka varje människas rätt till mat.

- Det är bra och viktigt att kommittén för Nobels fredspris lyfter frågan om hunger på världsagendan. Hungern i världen ökar snarare än minskar, och vi står på grund av coronapandemin potentiellt inför den värsta hungerkrisen på 50 år, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect.

- Rätten till mat är en mänsklig rättighet, som hela det internationella samfundet har en skyldighet att tillgodose. Coronapandemin har blottlagt hur sårbar den globala livsmedelsförsörjningen är och det är nu viktigare än någonsin att vi samarbetar globalt för att stärka denna. Varje människa har rätt att äta sig mätt, tillägger Anna Tibblin.

I dag lider drygt 690 miljoner människor i världen av kronisk hunger. På grund av coronapandemin riskerar antalet akut hungriga att fördubblas i år till 265 miljoner. Tre fjärdedelar av världens fattigaste bor på landsbygden och är beroende av småskaligt jordbruk för såväl sin mat som inkomst.

- FN:s livsmedelsprogram är en stor humanitär aktör som gör mycket bra för att motverka hungern i världen. Men det är också viktigt att vi arbetar långsiktigt för att stärka människors rätt till mat. För det krävs framförallt mer insatser och stöd till småskaliga bönder i fattiga länder, säger Anna Tibblin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med drygt 160 partnerorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för rätten till mat, jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

We Effect och Vi-skogen: Ökat bistånd till biologisk mångfald är välkommet – men inkludera lokalbefolkningen!19.10.2020 09:07:41 CESTPressmeddelande

Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen välkomnar biståndsministerns besked om att biståndet framöver i högre grad ska bidra till att restaurera ekosystem där hav, mark och skog har skövlats. - Det här är en jättebra satsning av regeringen. Men helt avgörande för att insatserna ska lyckas är att de sker i samverkan med lokalbefolkningarna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Världshungerdagen: Två av tre svenskar vill betala mer för rättvis mat16.10.2020 09:16:50 CESTPressmeddelande

Två tredjedelar av svenskarna, 68 procent, kan tänka sig att betala mer för livsmedel importerade från fattiga länder, som exempelvis kaffe och bananer, om bönderna får bättre betalt. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect. Möjligheten för bönder i fattiga länder att få ordentligt betalt är avgörande för att bekämpa global fattigdom och hunger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum