Universitetssjukhuset Örebro

Bra resultat oavsett operationsmetod då barns hörntänder opererades

Dela

Ny forskning vid Folktandvårdens specialisttandvård i Region Örebro län visar att både den öppna och den slutna operationsmetoden för att få barn och ungdomars hörntänder på rätt plats ger goda resultat. ”Två procent får inte sina hörntänder i överkäken när de ska. Efter operation såg vi likvärdiga resultat med båda metoderna", säger övertandläkare Margitha Björksved.

Tandläkarbesök, foto Elin Abelson.
Tandläkarbesök, foto Elin Abelson.

Om hörntänderna inte kommer fram i överkäken när de ska kan de skada de närliggande tändernas rötter och de kan gå förlorade. Det är då vanligast att hörntanden opereras på Folktandvårdens specialistklinik inom barntandvård. Det görs en så kallad friläggning och sedan sätts en tandställning in.

– För att flytta hörntanden till sin rätta plats i tandraden använder vi i Sverige två typer av operationsmetoder. Vi arbetar med öppen och sluten friläggning, där valet av metod verkar bero på behandlaren och skiljer sig åt inom och mellan våra regioner, säger Margitha Björksved, övertandläkare på Folktandvårdens specialisttandvård, ortodonti samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Oavsett vilken operationsmetod som användes syntes ingen skillnad i total behandlingstid eller bieffekter som skilde de båda grupperna åt. I studien ingick 120 barn och ungdomar från tre folktandvårdskliniker i Sverige. En av klinikerna tillhör Region Örebro län.

– Vi jämförde operations- och behandlingstid, komplikationer och biverkningar, patienternas upplevelse av smärta och obehag, påverkan på hörntandens och granntändernas hälsa och fäste, samt samhällskostnader, berättar Margitha Björksved.

En intressant upptäckt var de olika smärtupplevelserna

Resultat från studien visade att de olika smärtupplevelserna berodde på val av metod.

– Den öppna friläggningsgruppen upplevde mer smärta, upp till en vecka efter operationen,  medan den slutna friläggningsgruppen upplevde mer smärta och obehag under tandregleringsbehandlingen, avslutar hon.

Vid frågor kontakta
Margitha Björksved
Övertandläkare
Folktandvårdens specialisttandvård ortodonti 
Region Örebro län
Mail: margitha.bjorksved@regionorebrolan.se 
Telefon: 070 - 214 88 85

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tandläkarbesök, foto Elin Abelson.
Tandläkarbesök, foto Elin Abelson.
Ladda ned bild
Margitha Björksved, övertandläkare på Folktandvårdens specialisttandvård, ortodonti. Foto: Elin Abelson.
Margitha Björksved, övertandläkare på Folktandvårdens specialisttandvård, ortodonti. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Örebroare med på lista över världens mest framstående forskare19.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På listan med över 6 600 betydande forskare i världen är cirka 50 forskare från Sverige. En av dem är Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. ”Jag känner mig enormt hedrad att omnämnas på denna lista tillsammans med många mycket prominenta forskare i allehanda discipliner och från många länder globalt”, säger han.

Unik forskning i Örebro ger säkrare operation vid tjock- och ändtarmscancer18.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 6 000 individer tjock- och ändtarmscancer. Mer än 4 000 individer behöver opereras. Under operationen är den mest oroande komplikationen att det blir ett läckage i skarven mellan tarmändarna efter att tarmbiten med cancer tagits bort, vilket kallas anastomosläckage. ”Syftet med forskningen var att hitta sätt att tidigt identifiera anastomosläckage och sedan behandla det”, säger forskaren Ioannis Oikonomakis.

Barns smärtlindring är otillräcklig efter halsmandeloperation4.11.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 9 000 barn och ungdomar i Sverige sina halsmandlar bortopererade. Barnet får oftast åka hem samma dag och återhämtningen sker i hemmet. Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar hur viktigt det är med rätt smärtlindring. ”Jag såg i min studie att barnen hade betydande smärta och inte alltid fick tillräcklig smärtbehandling”, säger forskaren Fredrik Alm.

4,7 miljoner till forskning som förebygger hot och våld inom psykiatrin18.10.2021 09:01:49 CEST | Pressmeddelande

Våld och tvångsåtgärder är ett omfattande problem inom den psykiatriska heldygnsvården. Det leder till en otrygg vårdmiljö för både patienter och personal. Forskaren Veikko Pelto-Piri deltar i ett forskningsprojekt som beviljats 4,7 miljoner kronor från Forte. ”Vi kommer att införa programmet Safewards för att minska våldet på psykiatrins vårdavdelningar i landet”, säger han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum