Norrköpings kommun

Bra sommar för besöksnäringen i Norrköping

Dela

Besöksnäringen i Norrköping har fått ett lyft under sommaren 2021. Siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar en ökning av beläggningen på hotellen under juli månad jämfört mot sommaren 2020. Många besöksmål rapporterar också positiva siffror för sommaren.

Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson

 – Lättnader av restriktioner spelar givetvis in på de ökade siffrorna. Många av besöksnäringens aktörer haft en bättre sommar i år jämfört med förra året, även om det är en bit kvar till ett normalår. Det har varit en positiv känsla när jag har pratat med företagen och hört deras summering av sommaren, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare Norrköpings kommun.

Gästnätter juli månad 2021

  • Totalt antal gästnätter var 96 595 - en ökning på 17 procent jämfört med 2020
  • 87 835 av dem var svenska gästnätter och 8 760 av dem var utländska
  • De utländska gästnätterna under juli månad ökade med 6 749 stycken – en ökning med 336 procent jämfört med 2020. Den markanta ökningen beror naturligtvis på avsaknaden av utländska besökare i fjol på grund av pandemin.
  • 75 procent av rummen och 83 procent av bäddarna i Norrköping var nyttjade under juli

Lättade restriktioner från Folkhälsomyndigheten gjorde att kulturen kunde öppna upp inför sommaren. Arbetets museum, Konstmuseet, Visualiseringscenter C och Norrköpings stadsmuseum redovisar besökssiffror som är något lägre än ett normalår men bättre än förra året. Flera evenemang av externa arrangörer har kunnat genomföras. Norrköpings Fotbollsfest med 242 deltagande lag, konsertkvällar i Knäppingsborg, revy på Färgargården och ett antal konserter utanför city har alla bidragit till en bra sommar.

– Konsertkvällarna i Knäppingsborg har verkligen varit lyckade, likaså utsmyckningen med fjärilar som blivit en viral succé. Summerar vi sommaren fram tills nu har vi en ökning i besöksantal med 7 procent jämfört med i fjol, säger Emil Colldin fastighetschef Castellum.

Dagturismen har ökat kraftigt vilket gynnat besöksmål, restauranger, caféer och handel. Naturen, skärgården och landsbygden har fortsatt stått högt i kurs, men i jämförelse med 2020 så har fler sökt sig till stadskärnan.

– Sommaren har varit positiv för våra verksamheter, och ser vi till besökssiffror så slår vi till och med 2019 års volymer, säger Joakim Ritzén, centrumchef Ingelsta shopping. 

Kolmårdens djurpark har haft 451 250 besökare under året fram till den sista augusti. Det är en ökning mot förra året, även om det inte är som ett normalår. Motsvarande siffra förra året var 321 000 besökare.

–  Även om besökssiffrorna är bättre än 2020 så är sviterna av pandemin inte över. Att smittspridningen minskat har gjort att vi kunnat öppna upp attraktioner och föreställningar igen. Det har varit positivt för oss och nu ser vi fram mot en ännu bättre höst med Halloween och Sagojul i parken, säger Christine Karmfalk, VD Kolmårdens djurpark.

Tisdagens besked från Folhälsomyndigheten om kommande lättade restriktioner och öppnande av samhället betyder mycket för kommunens evenemangsarrangörer och för möten och affärsturismen.

– Nu ser vi med tillförsikt fram emot en fortsatt positiv höst för besöksnäringen, säger Christina Leinonen.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Kontakt:
Christina Leinonen
Titel: näringslivsutvecklare Norrköpings kommun
Telefon: 073-020 26 79

__________________________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Bilder

Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

I Norrköping har kulturen en given plats. Norrköpings kommun har till uppgift att i tät samverkan med näringslivet utveckla besöksnäringen i Norrköping och medverka i utvecklingen av staden som idrotts- och kulturstad. Det görs bland annat genom plattformen Let´s create Norrköping som bjuder in till att vara med och skapa Norrköping och dess framtid. Norrköpings kommun som evenemangstad innehåller återkommande events som den tre dagar långa under sensommaren, Trädgårdslust som bjuder in till uteliv under vår och höst, Kulturnatten då hela staden sjuder av lokala evenemang en helg i september, julmarknaden i Värmekyrkan och nyårspromenaden som går genom Norrköpings vackra industrilandskap. Sommaren 2016 hölls SM-veckan i Norrköping och sommaren 2019 hölls den stora orienteringstävlingen O-ringen i Norrköping med 21 000 deltagare. Besöksnäringen i Norrköping finns både till för boende inom Norrköpings kommun och för besökare. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka16.9.2021 15:17:36 CEST | Pressinbjudan

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Ny uppsökande verksamhet riktat till unga i utsatta områden15.9.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har socialkontoret i Norrköpings kommun, på uppdrag av socialnämnden, påbörjat sin uppsökande verksamhet som riktar sig till ungdomar i utsatta områden. Målgruppen är barn och ungdomar som är i riskzonen för att utveckla, eller som redan har utvecklat, ett normbrytande beteende. Det uppsökande teamet ska aktivt söka upp barn och unga i de socialt utsatta områdena och prata med dem på deras villkor och utifrån barnets bästa. Allt i nära samverkan med bland annat polis, skolor och föreningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum