Teknikföretagen

Bra start på 2021 för teknikindustrin

Dela

Affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under årets första kvartal. Orderingången fortsätter att öka jämfört med sista kvartalet i fjol. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer. Med ökad orderingång och en återhämtning som startade under tredje kvartalet ökar även kapacitetsutnyttjandet samt behovet av arbetskraft. Industrin visar därmed en bra men måttlig start på 2021.

– Det är industrin med hjälp av leverantörer av avancerade tjänster som agerar draglok för närvarande i Sveriges virusdrabbade ekonomi, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

– Återhämtningen går ändå långsamt. Det är viktigt att detta draglok kan fortsätta föra ekonomin framåt så att en kollaps likt den vi genomgick andra kvartalet i fjol kan undvikas, fortsätter han.

Orderingången fortsätter att öka måttligt för teknikindustrin sammantaget. En hel del företag påverkas fortfarande av global virusspridning med följden att investeringsprojekt läggs på is. Flera rapporterar även logistik- och komponentstörningar som förhoppningsvis kan avta framöver.

Flertalet företag rapporterar dock ett bättre affärsläge jämfört med sista kvartalet i fjol. Orderingången ökar i varierande grad för i stort sett samtliga delbranscher. Orderstocken har definitivt lämnat krisnivåerna bakom sig med ett index på 102,8, jämfört med 96,9 kvartalet innan.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 528 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 888 Mdr SEK, varav 79 procent säljs på exportmarknader. Barometern utges i mars, juni, september och december.

Kontakter

Dokument

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum