Skogssällskapet

Bra vägnät ger ett högre värde på skogsfastigheten

Dela
Nils Mörner. Foto: Therèse Jansson
Nils Mörner. Foto: Therèse Jansson

Skogsägare kan ha flera olika mål med sitt skogsinnehav. I de allra flesta fall är långsiktighet ett utmärkande drag och i den långsiktiga planeringen är framkomligheten en viktig strategisk fråga.

John Wallin, skogsförvaltare på Skogssällskapet, förvaltar Nils Mörners gård Björksund i Tystberga. Nils Mörner har en tydlig bild av fördelarna med att bygga nya vägar på sin fastighet för att öka framkomligheten.

– Det är väldigt enkelt – det är ett sätt att få ner kostnaden för körningen. Det finns inget annat skäl tycker jag. Man kan ju säga att vägar för med sig fördelar i jaktutövning, men det primära är att det är en bra investering.

John Wallin och Nils Mörner har arbetat länge tillsammans och de flesta av Johns idéer hörsammas av Nils.

– Som skogsförvaltare ska man försöka vara så proaktiv som möjligt, det är ju det som Nils betalar mig för. Jag har tagit fram förslag år för år och hittills har jag fått accept för det mesta som jag har föreslagit, konstaterar John.

– Det är ett gemensamt arbete och vi gör en analys av det hela på faktagrunder och kommer fram till ett beslut. Vi har historiskt haft egna anställda skogvaktare, men det är bättre att köpa in tjänsten på entreprenad eftersom vi inte har behov av en heltidstjänst här, kommenterar Nils Mörner.

Läs hela artikeln på Skogssällskapets webbplats

Kontakter

Bilder

Nils Mörner. Foto: Therèse Jansson
Nils Mörner. Foto: Therèse Jansson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogssällskapet
Skogssällskapet
Box 11374
404 28 Göteborg

0771 22 00 44https://www.skogssallskapet.se

Skogssällskapet är en fristående aktör i skogsnäringen. I mer än hundra år har vi arbetat för en hållbar utveckling i skogen. Våra skogsförvaltare sköter skog åt privata och offentliga skogsägare i Sverige, Finland, Lettland och Litauen. I Sverige har vi kontor över hela landet – från Vilhelmina i norr till Hässleholm i söder. Vi sköter skogen utifrån varje ägares egna mål och har inga ägarintressen i industrier. Skogssällskapet äger också egen skog. Vinsterna från förvaltningen av egen och kunders skog återinvesterar vi i kunskapsutveckling. Varje år delar vi ut mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket gör oss till en av Sveriges största privata finansiärer av forskning om skog och naturvård.

Följ Skogssällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogssällskapet

Vem bestämmer över skogen? Nytt nummer av tidningen Skogsvärden29.11.2018 11:24:14Nyheter

Många är överens om att man vill ha en mer varierad skogsskötsel i de svenska skogarna. Samtidigt visar forskning att många markägare upplever det som riskfyllt att göra stora avsteg från hur de tidigare har skött skogen. Så hur kan då skogsägare inspireras till en mer varierad skogsskötsel? Och vilka blir konsekvenserna om samhället inte tar tillvara skogsägarens goda vilja att bruka skogen hållbart? I nya numret av tidningen Skogsvärden samlade vi fyra personer med olika perspektiv på skogsägande för ett samtal om detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum