Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Brandexperten varnar för bränder i parkeringsgarage

Dela

- Bränder i garage eller verkstäder är en utmaning, än värre blir det om garaget eller verkstaden ligger under jord, säger Tommy Carnebo som är brandman på Södertörns Brandförsvars Förbund. Det är en otroligt riskfylld uppgift att rökdyka i dessa garage eller verkstäder. Här finns det utmaningar som vi normalt inte behöver förhålla oss till.

Garagebrand. Foto Polisen.
Garagebrand. Foto Polisen.

I garagen är det en hög riskmiljö vilket gör att räddningstjänsten oftast måste invänta förstärkning från annan station innan invändig släckning kan påbörjas. Vi måste tänka säkerhet och ha rökdykare var 25:e meter som minimum, säger Tommy Carnebo.

Det finns gott om parkeringsgarage i Sverige, dessutom en hel del som byggts under jord. Det kan vara p-garage med ett stort antal olika plan med p-platser.

- Ofta är det långa avstånd i garagen och otroligt varmt med stora utmaningar att ventilera ut de otroligt giftiga och varma brandgaserna. Att få till en debatt och förändringar hur vi bygger garagen och även verkstäder, kan vara avgörande för räddningstjänstens möjligheter att klara av dessa larm. En ny normal bil kan bilda otroliga mängder giftiga brandgaser och frigöra enorma mängder energi upp till 10 GJ. Tar vi med alternativa drivmedel i detta får vi en ekvation som kan vara otroligt svår att lösa. Vid gasfordon som brinner har vi en avspärrning på minst 75 meter på grund av risk för explosion. Elbilar som går in i termisk rusning frigör stora mängder gas samt kan vara svåra att släcka, säger Tommy Carnebo.

- Nyligen inträffade en allvarlig garagebrand i Holland, en brand som uppstod två plan ner under jord. Tittar vi på branden i parkeringsgaraget i Holland (den 1 juli) var det en mycket komplicerad brand, som var på våning -2. Att överhuvudtaget ta sig till våning -2 är svårt med hänsyn till den mängd luft som rökdykare bär med sig samt den enorma värmeutveckling som bildas. Här fanns det även elbilar parkerade, och efter bärgning upp till markplan lades alla dessa fordon i vattenbad i 72 timmar för att säkerställa att återantändning inte var möjligt, berättar Tommy Carnebo.

- Nyligen brann det också i ett underjordiskt garage i Frankrike. Garaget var delvis placerat under innergården med parker i ett höghusområde. Vid denna brand rasade stora delar av parken ner i garaget. Denna byggnadskonstruktion finns även i Sverige, säger Tommy Carnebo.

- Ett stort bekymmer är att händelseförloppet vid en fordonsbrand är snabbt, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Arbetsgivaren ansvarar för att riskbedömningar görs på verkstaden. Ofta är det bra att börja med att anställda tillsammans gör en egen riskbedömning av arbeten med gas och elfordon som de utför. Dels ökar deras kunskap när de gör riskbedömningen, dels tillför de kunskap om hur fordonen ska hanteras. Förmodligen klarar man en stor del helt på egen hand. Ibland dyker det upp svårigheter, och då kan man behöva hjälp av någon som är mer kunnig, detta kommer vi återkomma om under hösten. Riskbedömning måste göras både inomhus och utomhus. Det är självklart ännu viktigare om verkstan och/eller garaget ligger under jord, säger Bo Ericsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Garagebrand. Foto Polisen.
Garagebrand. Foto Polisen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Sveriges Bildelsgrossister Förening och Sveriges Fordonsverkstäders Förening aviserar samgående – bildar helt ny branschorganisation för fordonseftermarknaden22.9.2022 09:06:47 CEST | Pressmeddelande

De båda motorbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, har undertecknat en avsiktsförklaring om samgående. En helt ny branschorganisation för leverantörer av bildelar och tillbehör till fordonseftermarknaden och bilverkstäder kommer att se dagens ljus.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening utbildar konsumentvägledare!26.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

”Att hänga med i den tekniska utvecklingen är inte lätt för en konsumentvägledare”, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF och f d konsumentvägledare. SFVF startade redan för några år sedan föreläsningar i Praktisk Bilverkstad och nu växlar vi upp våra utbildningar för konsumentvägledare. Behovet av utökad kompetens ökar i och med digitalisering, elektrifiering och förändrad lagstiftning.

Öppet brev till Infrastrukturminister Tomas Eneroth27.7.2022 13:32:16 CEST | Pressmeddelande

Låt kontrollbesiktning av bilar ske på bilverkstäder Låt bilverkstäder utföra en säkerhetskontroll motsvarande en kontrollbesiktningen i glesbygd så bilägare slipper åka långa sträckor för att få bilen besiktigad. Utöver att det är en klar miljöfördel säkras tillgången på arbete för verkstäder på orter där det kan var svårt att behålla personalen och få lönsamhet. Det enda som krävs är en föreskrifts förändring av Transportstyrelsen, sen kan verkstäder göra en säkerhetskontroll motsvarande en besiktning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum