utbildning.se

Brandfarliga yrken - vilken certifiering väljer företagen?

Dela

1990 infördes utbildningen Heta Arbeten® och länge var det den enda utbildningen som godkändes av försäkringsbolagen. Men 2019 tog SVEBRA, branschorganisationen för Svenska Brandsäkerhetsföretag, och Byggföretagen fram en egen certifiering, Brandfarliga Arbeten, som ett alternativ. utbildning.se har tittat närmare på vilket certifikat företagen väljer.

Mathias Flink, Insights manager på utbildning.se, ser fördelar med ytterligare alternativ på marknaden:
– Fler utbildningstyper innebär att det finns fler alternativ för människor att certifiera sig och få möjlighet att arbeta på arbetsplatser där brandfaror är en verklighet. Att utbildningarna nu dessutom ska få tydligare riktlinjer i form av ett övergripande regelverk och en oberoende kvalitetssäkring gör att man kan vara säker på att båda utbildningarna ger tillräckliga kunskaper. Kunskaper som sedan införandet minskat skadekostnaderna med mer än 75 procent.  

Heta Arbeten® populärast men Brandfarliga Arbeten knappar in

Brandskyddsföreningen uppger att de vanligtvis utfärdar mellan 50 000-70 000 Heta certifikat i Heta Arbeten® årligen. I jämförelse valde 17 396 att certifiera sig med Brandfarliga Arbeten under 2020. Heta Arbeten® är således fortsatt den populäraste certifieringen, men Brandfarliga Arbeten knappar in. 

Mellan 2019 och 2020 ökade certifieringarna i Brandfarliga Arbeten med 200 %. Och enligt Robert Ahlqvist på SVEBRA ser ökningstakten ut att hålla i sig under 2021. Antalet certifieringar för Heta Arbeten® minskade under pandemiåret 2020 men har ökat igen under våren 2021, en trend som enligt Brandskyddsföreningen verkar hålla i sig.

Vilken av certifieringarna som blir mest populär framöver kan bara framtiden utvisa. Men redan nu kan man se att Brandfarliga Arbeten har etablerat sig på marknaden.

Skillnaden mellan Heta Arbeten® och Brandfarliga Arbeten

Men utbildningarna är inte självklart helt likvärdiga. Därför pågår just nu ett arbete att ta fram ett övergripande regelverk för brandfarliga heta arbeten och en tydligare oberoende kvalitetssäkring av utbildningen. Med och deltar är en bred grupp experter från alla delar av branschen – försäkringsbolag, bolag inom bygg och industri samt branschorganisationer, utbildningsarrangörer och både Brandskyddsföreningen och SVEBRA.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

utbildning.se
utbildning.se
Karlavägen 104
115 26 Stockholm

https://www.utbildning.se/

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter kurser och utbildningar besöker utbildning.se varje dag, där hittar de cirka 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer.

Genom analysverktyg, intresseanmälningar och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. Det ger oss en unik möjlighet att överblicka och få fram värdefull kunskap om statistik och trender. Vi gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling.

 

 

Följ utbildning.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från utbildning.se

Så har covid-19 påverkat synen på kompetensutveckling10.12.2020 13:27:07 CET | Pressmeddelande

24 september till 26 oktober genomförde utbildning.se en uppföljande undersökning för att se hur användarnas inställning till kompetensutveckling påverkats av covid-19. Undersökningen fick in 368 svar och visar bland annat på att intresset för kompetensutveckling har ökat jämfört med vårens undersökning. 47 procent uppger att de blivit mer benägna att gå en kompetensutvecklande utbildning varav 40 procent av dessa menar att de förbereder sig för ett karriärbyte.

Nu öppnar ansökan till MBA-stipendiet 202126.3.2020 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger återigen utbildningstörstande studenter en unik chans att höja sin kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Idag öppnar vi dörrarna för ansökningar till 2021 års MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. Vill du få ditt livs utmaning finansierad? Oavsett om du är ute efter att bli morgondagens ledare eller bara vill få ett rejält kunskapslyft för din nuvarande yrkesroll är en Executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm en stark merit. SSE MBA Executive Format ger dig en exceptionell möjlighet att öka dina kunskaper och praktiska färdigheter i att leda och utveckla företag och organisationer. Utbildningen startar januari 2021 och genomförs på deltid under 18 månader, parallellt med ditt ordinarie arbete. För att bli stipendiat krävs en akademisk examen motsvarande 180 högskolepoäng, minst fem års relevant arbetslivserfarenhet, mycket goda kunskaper i engelska och att din arbetsgivare stödj

Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 202010.3.2020 13:41:00 CET | Nyheter

Nu är det äntligen dags igen för utbildning.se:s djupdykning bland platsannonserna för att hitta de 15 mest eftertraktade kompetenserna för lärare 2020! I år har 1 525 annonser granskats, vilket visar på en liten minskning sedan förra året. Många kompetenser från förra årets lista har hållit sig kvar i toppen även i år, men det finns också några spännande nykomlingar. Högst upp på listan hittar vi, föga förvånande – lärarexamen med marginal. Vi kan till och med se en ökning med 2,7% från förra årets 48,3%. Intressant nog är årets tvåa en nykomling. Hela 29,9% av platsannonserna efterfrågade förmågan att lätt knyta och vårda relationer hos sin framtida personal. Inte illa, för en kompetens som inte ens nådde topplistan förra året. Årets andra nykomling är “trygg”, som har letat sig upp till en åttonde plats. Detta har gjort att både “ledarskap” och “social” inte längre ryms i topplistan år 2020. Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för lärare 2020 1. Lärarlegitimation 51,0 % 2. Relat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum