Flygbolaget BRA

BRA:s klimatarbete bärande för världens första grönt finansierade passagerarflygplan

Dela

De positiva miljöeffekterna av det senaste tillskottet till BRA:s flygplansflotta, en hyrd ATR 72–600 som landar hos bolaget idag, blir så betydande att finansieringen av flygplanet klassas som grön - den första någonsin för ett passagerarflygplan.

Får endast användas i samband m text om BRA
Får endast användas i samband m text om BRA

Företaget Avation har köpt ett flygplan av franska tillverkaren ATR med finansiering via Deutsche Bank. BRA hyr nu flygplanet av företaget Avation.

BRA blir därmed, genom sitt långsiktiga och strukturerade miljö- och klimatarbete som årligen granskas och certifieras av ISO14001, en bärande del i beviskedjan för klassificeringen av den gröna finansieringen.

Reglerna för gröna lån har tagits fram av finansbranschen för att stötta gröna projekt som leder till klimat- och miljöförbättringar.

Flygplanet det handlar om är en ATR 72–600 med plats för 72 passagerare, som landar hos BRA under dagen och blir det elfte i bolagets flygplansflotta.

- Vi har som mål att ständigt minska vår miljöpåverkan. Att förnya vår flygplansflotta är en bärande del av vår strategi. Det är affärslogiskt för oss att välja det mest bränsle- och klimateffektiva flygplan som finns på marknaden, säger Geir Stormorken, VD på BRA.

- Tack vare att vi tar denna nya ATR 72–600 i bruk kommer vi att minska våra utsläpp ytterligare och i jämförelse med ett flygplan som lämnar flottan innebär denna investering en minskning av utsläppen med ungefär 40 procent eller ungefär 7 000 ton CO2 per år, fortsätter Geir Stormorken.

- Vi vet att inrikesflyget är en viktig del av Sveriges transportsystem och vi arbetar varje dag med att visa att det går att flyga ansvarsfullt och hållbart redan nu, avslutar Geir Stormorken, VD på BRA.

- Vårt hållbarhetsarbete blir årligen grundligt genomlyst av externa revisorer och vårt miljöledningssystem är certifierat enligt ISO14001, säger Anna Soltorp, Hållbarhetschef på BRA.

- Vi har fått visa att vi levererar på våra högt satta mål och att vi har väl fungerande interna processer. Eftersom vi är ISO-certifierade sedan år 2009 är vi vana vid både intern och extern uppföljning av vårt hållbarhetsarbete. Vi är oerhört stolta över att vi fick högsta betyg av revisorerna, avslutar Anna Soltorp.

Mer om den gröna finansieringen, från ATR: http://www.atraircraft.com/newsroom/pressrelease/atr-delivers-first-ever-green-financed-aircraft-1582-en.html

Mer om BRAs inhyrning av nya ATR-flygplan: https://via.tt.se/pressmeddelande/bra-utokar-fyra-fabriksnya-atr-flygplan-till-bolagets-flygflotta?publisherId=3234555&releaseId=3261597

Mer om BRAs miljöarbete: https://www.flygbra.se/miljo

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Får endast användas i samband m text om BRA
Får endast användas i samband m text om BRA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Flygbolaget BRA
Flygbolaget BRA
Gårdsfogdevägen 16
16126 Bromma

https://www.flygbra.se/

BRA står för Braathens Regional Airlines BRA flyger till flest orter i Sverige och med cirka 2,2 miljoner årliga passagerare, främst affärsresenärer, har BRA en marknadsandel av svenskt inrikesflyg om cirka 30 %.

BRA klimatkompenserar som enda kommersiella flygbolag i världen för alla sina utsläpp utan extra kostnad för resenärerna. BRA erbjuder sedan 2018 alla att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygresan och redan år 2009 miljöcertifierades bolaget som världens första passagerarflygbolag.

2016 lanserades varumärket BRA efter sammanslagning av flera regionala flygbolag i samma svenska koncern. Bolagets flyg-DNA sträcker sig samtidigt tillbaka till 1940-talets Braathens S.A.F.E.

BRA ägs av svenska investmentbolaget Braganza, helägt av Per G. Braathen.

BRA flyger till Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Umeå, Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall, Helsingborg/Ängelholm, Östersund, Växjö, Trollhättan, Halmstad, Kristianstad, Norrköping, Sälen, Helsingfors, Berlin, Lyon.

Följ Flygbolaget BRA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Flygbolaget BRA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum