Svenska kyrkan

Brett program med jämställdhet i fokus på Bokmässan

Dela

Bokmässan i Göteborg slår upp portarna på torsdag och Svenska kyrkan medverkar med ett brett program som knyter an till mässans tema Jämställdhet. Huvudgäst är den amerikanska lutherska pastorn och aktivisten Nadia Bolz-Weber. Programmet kan också följas i Svenska kyrkans digitala kanaler.

Nadia Bolz-Weber är Svenska kyrkans huvudgäst på årets bokmässa. Foto: The 2018 Makers Conference.
Nadia Bolz-Weber är Svenska kyrkans huvudgäst på årets bokmässa. Foto: The 2018 Makers Conference.

Nadia Bolz-Weber är i USA känd som en stark röst för en socialt engagerad, progressiv kyrka. Hennes församling i Denver har blivit ett andligt hem för människor som på olika sätt är utsatta och marginaliserade. I sin senaste bok Shameless tar hon avstamp i luthersk teologi när hon lyfter fram kroppslighetens och sexualitetens plats inom kyrkan.

Nadia Bolz-Weber medverkar i lördagens seminarium Sex och religion som är ett av fyra seminarier där Svenska kyrkan är huvudarrangör. Nytt för i år är att dessa seminarier ges i dubbel upplaga – förutom i det ordinarie programmet också på Svenska kyrkans Se människan-scen för att fler ska kunna ta del av dem.

På Se människan-scenen blir det i år drygt 60 författarsamtal med svenska och internationella gäster. Samtalen sänds live på Svenska kyrkans webbplats och läggs i efterhand ut på Svenska kyrkans youtube-kanal. De blir också tillgängliga via podcast. En nyhet är också att det blir tillfälle att fortsätta reflektera tillsammans kring några av scensamtalen. Det sker i den nya Samtal fortsätter- montern mitt emot scenen.

Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar som vanligt i flera programpunkter, bland annat i fredagens Klimatkväll på Göteborgs konserthus, där Svenska kyrkan är medarrangör. Här är hela ärkebiskopens program.

I årets litterära gudstjänst på söndagen medverkar författarna Judith Kiros och Olivia Bergdahl, samt historikern Dick Harrison. Gudstjänsten leds av prästen Ludvig Lindelöf.

I Göteborgs kyrkor pågår också ett brett kulturprogram under mässdagarna.

Svenska kyrkans seminarier på Bokmässan.

Programmet på Se människan-scenen.

På mässområdet Globala torget medverkar Act Svenska kyrkan med bland annat ett panelsamtal om religion och hbtq-frågor i afrikansk kontext.

Bokmässan pågår 26-29 september. Årets teman är Jämställdhet, Sydkorea och Med(ie)vetenhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nadia Bolz-Weber är Svenska kyrkans huvudgäst på årets bokmässa. Foto: The 2018 Makers Conference.
Nadia Bolz-Weber är Svenska kyrkans huvudgäst på årets bokmässa. Foto: The 2018 Makers Conference.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Ärkebiskopen i unikt uttalande med de lutherska och katolska kyrkoledarna i Norden: Flyktingsituationen kräver vårt medmänskliga ansvar!9.3.2020 10:50:00 CETPressmeddelande

”Det som pågår vid Europas utkanter, på gränsen mellan Turkiet och Grekland, ställer vår mänsklighet på prov. Komplicerade politiska, kulturella, ekonomiska och demokratiska problem skapar berättigad oro och rädsla. Rädslor ska tas på allvar, men de ska inte hålla oss fångna och hindra oss från ansvarstagande”, skriver de högsta ledarna för de lutherska kyrkorna och katolska kyrkan i Norden i ett unikt uttalande med anledning av flyktingsituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum