BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris beviljas stöd för att hålla nattöppet

Dela

Bris har beviljats stöd från Allmänna arvsfonden för projektet Trygg på natten – ett förstärkt stöd till barn och unga i utsatta situationer. Det innebär att Bris kommer att utveckla stödverksamheten och stegvis utöka öppettiderna då barn kan få direkt samtalsstöd av en kurator via chatt eller telefon, även nattetid.

Till Bris kuratorer kan barn höra av sig varje dag via chatt, mejl eller telefon.
Till Bris kuratorer kan barn höra av sig varje dag via chatt, mejl eller telefon.

1980 startades Barnens hjälptelefon som ett direkt stöd till barn och unga, och sedan dess har verksamheten utvecklats. Idag har barn möjlighet att prata med Bris kuratorer varje dag kl. 14-21. Samtidigt vet vi att behovet av stöd är stort under dygnets alla timmar. Många mejl till Bris skrivs under natten och barn efterfrågar möjlighet till samtal även senare in på kvällen.

– Barn ska sova under natten, men vi vet att det är långt ifrån alla som kan det. Tvärtom är det just på natten när andra har lagt sig som ångesten kommer krypande och som en del barn behöver hjälp att hantera det, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Med finansiering från Allmänna arvsfonden kommer Bris nu kunna ta steget att etablera en nationell stödlinje för barn på natten. Stödsamtal på natten skiljer sig markant från stödsamtal på dagen. Den psykiska ohälsan tar sig tydligare uttryck med många frågor kring självskador och suicidtankar. Som det ser ut idag går det endast att kontakta socialjouren och 112 under natten vid aktuta händelser. Bris kommer att kunna fylla en viktig lucka genom att erbjuda stöd i att hantera ångest och oro som dyker upp under den tiden på dygnet.  

– Det här gör att Bris kan utöka stödet för barn och ta ett viktigt steg mot att i framtiden kunna erbjuda stöd under dygnets alla timmar, säger Magnus Jägerskog.

Projektet är treårigt och kommer att innebära en ny typ av stödverksamhet och en stegvis utökning av tiden som Bris kan erbjuda barn samtalsstöd. Målet är att efter tre år kunna ha öppet hela natten och att det därefter bli en del av den ordinarie verksamheten.

– Bris fick stöd ur Allmänna arvsfonden i början på 1980-talet för att starta Barnens hjälptelefon. I snart 40 år har den verksamheten varit i drift och hjälpt tusentals barn över åren. Med stöd av Arvsfonden kan nu Bris vidareutveckla den verksamheten på ett sätt som är anpassat till de förutsättningar och behov som dagens barn och unga har. Jag är glad att Arvsfonden kan bidra till detta, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Till Bris kuratorer kan barn höra av sig varje dag via chatt, mejl eller telefon.
Till Bris kuratorer kan barn höra av sig varje dag via chatt, mejl eller telefon.
Ladda ned bild

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Varannan vuxen vet inte hur de ska stötta barn som far illa av närståendes alkoholproblem8.6.2020 09:31:30 CESTPressmeddelande

Barn med föräldrar som dricker för mycket riskerar att vara särskilt utsatta under covid-19-pandemin. En ny Sifo-undersökning som gjorts i uppdrag för initiativet Barndom utan baksmälla visar att hälften av alla vuxna inte vet hur de ska börja prata med ett barn som far illa på grund av en förälders drickande. Dessutom visar undersökningen att 35 procent av de vuxna som uppmärksammat att ett barn far illa inte agerat. Initiativet Barndom utan baksmälla vill ändra på detta genom att ge konkreta råd för att få fler vuxna att agera.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum